#ЖурналистиВкъщи: Росен Цветков - винаги там, където се случва нещо важно

Гледайте записа от виртуалната среща между разследващия журналист на bTV и ученици от Петрич

Реклама

Разследващият журналист на bTV Новините Росен Цветков сподели с учениците от ПГИТ "Проф.д-р Асен Златаров", град Петрич за стремежа си да бъде винаги там, където се случва нещо важно. Срещата им се проведе изцяло онлайн и е част от традиционната инициатива за медийна грамотност „Журналисти в училище“, част от работата на Фонд „Валя Крушкина“.

За учениците беше интересно да научат от Росен Цветков как е избрал журналистическата професия, как се справя с рисковите разследвания и как се чувства по време на преките включвания. Росен ги впечатли и с разказа си за своя репортаж от отделението в Пирогов, в което се лекуват заболелите от COVID-19 и оптимизма на една жена над 80 години, вече оздравяваща. „Няма как да остана вкъщи, да не съм близо до първата линия,“ сподели той.

На въпроса дали би дал някаква присъда за катастрофата с Милен Цветков, Росен Цветков заяви, че със сигурност разследването не трябва да спре да се следи, не заради търсене на сензация, а в името на справедливостта. Той посъветва учениците, които решат да се занимават с журналистика, да се учат непрекъснато и да променят периодично нещо малко, за да не се изморяват и да избягат от рутината. Вижте още във ВИДЕОТО.

Росен Цветков е член на обществения съвет на фонд „Валя Крушкина“ и носител на Голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“, както и активен участник в „Журналисти в училище“ от самото им начало през 2012 г.
Първите срещи от инициативата #ЖурналистиВкъщи бяха с журналистите Марин Николов и Мария Савкова и Глория Николова. В следващите няколко дни с деца от цяла България ще се видят виртуално и техните колеги Десислава Ризова, Иван Филчев, Нели Тодорова и Мария Ванкова.


Инициативата „Журналисти в училище“ се провежда за седми пореден път. Тя има за цел да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира сформирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор. „Журналисти в училище“ е част от Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. bTV е партньор от самото начало на инициативата, в която през годините са взели участие близо 20 000 ученици от над 45 градове и села в страната.