Златимир Йочев: Възможно е да си и добър човек, и добър журналист

Интервю с водещия на „Тази сутрин“ за в-к „Всичко за семейството“

Реклама

Златимир Йочев се присъединява към редакцията с най-голямо доверие в България – тази на bTV – през 2020 година с дългогодишен опит в телевизията, включително и като водещ на сутрешен блок и новини. Пътят му в ТВ журналистиката започва още през 2007 година в обществената телевизия и оттогава той трупа солиден опит във всички сфери на публицистиката и новинарството – като репортер, автор, редактор и водещ на актуални предавания и емисии.

Завършил е телевизионна журналистика в  СУ „Св. Климент Охридски”, има и магистърска степен по организационно управление от философския факултет на Алма матер. Член е на Съюза на Българските Журналисти от 2015  година, а в хода на кариерата си е бил и хоноруван преподавател по „Новини и актуална публицистика” в НБУ.

За своята работа Златимир Йочев получава редица награди, сред които отличие за обективно и задълбочено представяне на образователните теми през 2020. Три пъти е избиран за водещ на годината от своите колеги в нюзрума на Bulgaria ON AIR, а през 2017 е отличен и от Съюза на българските учители с приза "Журналист на годината".

Ето какво сподели той пред Пепа Йорданова от в-к „Всичко за семейството“ за атмосферата в сутрешния блок на bTV и своя път до позицията на водещ:

- В бурни времена започна работата ви в сутрешния блок на bTV, имаше ли стрес при привикването?

- Интересен период за начало беше - безспорно, но за стрес не мога да говоря. Преобладаваше силното желание на мен и целия екип да продължим и надградим категоричната заявка на „Тази сутрин“ за ефирно лидерство и за кратко време да спечелим зрителите с присъствие, теми и цялостен продукт. А иначе - сигурно ще си спомняме след години с Биляна как сме стартирали в годината с истински изборен маратон - редовни, предсрочни и президентски избори. Какъв по-добър момент за нас да докажем своя характер и качества?

- Напаснахте ли се вече с Биляна, с екипа?

Краткият отговор е - да. Но вярвам, че има много път пред нас да постигнем перфектно стиковане и абсолютен синхрон. Радвам се на чудесни колеги, които определено изграждат добра атмосфера за работа. На нас с Биляна остава да добавим последния щрих към общите усилия за създаване на интересно и смислено предаване всяка сутрин, а именно срещата със зрителите.

- Как дойде предложението и имаше ли колебания да приемете?

Мога да измисля много колоритни истории по темата, но истината е следната: телефонно обаждане от Антон (бел. ред. Антон Хекимян, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV Media Group), няколко срещи за проверка на нагласите и на двете страни :) и сравнително бърза процедура "предал - приел". Колебания не съм имал, защото предложението дойде в момент, в който за мен беше назряло чувството за промяна.

- Имаше ли промени, които вие поискахте да се случат?

- Цялата концепция на сутрешния блок беше променена в първите дни на март, когато се присъединих към екипа. Нов начален час, нови рубрики и сегменти, повече динамика при представянето на темите и... двама симпатични водещи, разбира се (смее се). Хубаво е, че всеки от нас има и свое пространство, което да разгръща и подготвя, а в общите дела има голямо единомислие. Едно от нещата, които истински исках се сбъдна за кратко време е рубриката с малко известни истории зад датата. Тя е плод на собственото ми любопитство към историята и важните дела на хората преди нас и вярвам, че успявам да бъда полезен на зрителите.

- Стар въпрос е дали трябва да има толкова политика рано сутрин, вие какво мислите?

"Толкова" не е константна величина. Има дни, в които въпросите към политическите фигури стават естествени, логични и необходими заради сериозните промени и динамика, която засяга живота на много хора. Има и моменти, в които политиката отстъпва на други теми - здравни, социални, спортни и други обществено значими неща. Приоритет номер едно в сутрешния блок на bTV е дали това, което разработваме, е важно за максимално голяма група в настоящия момент. Около избори трябва да се говори за политика, нали? Само така аудиторията може да получи добра представа за програмите, идеологиите и политическите позиции на онези, които се борят за доверието на избирателите. Журналистите и като цяло медиите имаме ключова роля в демократичния процес и наш дълг е да изпълваме тази роля със смисъл.

- Има ли граница в студиото, която не бихте прескочили?

Разбира се, че има. Смятам, че ние като журналисти имаме отговорност към приетите граници на морал и етика в общуването и не бива трябва да ги пристъпваме в името на каквото и да било телевизионно творчество. Въпрос на усет и професионализъм е да бъдем едновременно аналитични и критични към дейността на хората, които заемат отговорни постове и едновременно с това да показваме уважение към личността на всеки събеседник. Убедено мога да заявя, че можем и сме длъжни да изискваме отговори от нашите гости в нормален тон и атмосфера.

- Кои са темите, по които работите с най-голям хъс?

Не си позволявам селективност при подготовката. В едно политематично предаване трябва да умееш да сменяш енергията и ритъма, което означава и задълбочен прочит на всяко отделно парче от информационния пъзел. Чисто човешки имам солиден опит с представители на културата в страната, които безспорно заслужават достойно признание.  Паралелно с това никога не съм си позволявал да подценя или да пренебрегна проследяването на политическите сюжети, които всеки ден предлагат ново предизвикателство.

- Какви са принципите ви в работата, които носите със себе си от телевизия в телевизия?

Принципът е един – да бъда добър човек и добър журналист едновременно. Опитът ми доказва, че в това няма противоречие, а дори напротив. Обещавам да продължавам да се старая в сутрешните часове на bTV да доказвам това!

- За какво ви остава време, кои са вашите лични моменти на разтоварване?

На първо място времето за мен посвещавам на спорта и рутинното четене на книги. За филми рядко остава време, но имам няколко сериала - заредени в бойна готовност. Ако – в случай че ни се открие добра възможност да отдъхнем заедно за ден-два, винаги сме с полуготов багаж за пътуване в страната или извън нея.

- Намирате време и за доброволчество. Включихте се наскоро в инициативата „Да изчистим България заедно“. Какво ви мотивира?

Вярвам, че с малки крачки и действия на голяма група хора можем да постигнем много и да завещаем едно по-смислено и чисто бъдеще на нашите деца! За мен е важно да имам роля в този процес и се радвам, че като част от голямото семейство на bTV, имах възможност да бъда посланик на „Добрия пример“ да се включа в първата акция от цяла серия събития, посветени на това да продължаваме да правим България по-чисто и приятно място за живеене.

- Какво ще е успех за вас, къде искате да сте след 10 години?

Десет години са дълъг хоризонт за човек, който живее здраво стъпил в настоящето, но все пак -  успех ще бъде да продължа да правя това, което правя, без да съм загубил и частица от себе си.