.

Chef Андре Токев и Събин Ранков търсят римски вкусове от Средновековието

„Ловци на храна” – в неделя от 12:30 ч. по bTV  

В неделя от 12:30 ч. „ловците на храна” по bTV Chef Андре Токев и Събин Ранков ще се отправят към древния римски град Никополис ад Иструм в района на Велико Търново. Топ готвачът и жури на MasterChef ще задоволи интелектуалния си глад за познания относно кулинарната история през вековете и ще се включи в любопитна възстановка на живота от тази епоха.

Търсейки историята в храната и храната в историята, двамата кулинари ще се отбият до ферма за гъби шийтаке в село Хотница. Според легендата, този сорт е бил много скъп заради приятния аромат и е бил достоен за императорски подарък. Любезната домакиня ще разкаже на Chef Токев и Събин за лечебните свойства на растението, които се дължат на ценния полизахарид лентинан и неговото въздействие върху раковите клетки. От шийтаке се приготвя и имуностимулатор като гъбите се стриват на прах и се смесват с мед и сусамов тахан.

2111484171.png

Следваща спирка в маршрута на „Ловци на храна“ е село Никюп, за да научат повече за традиционния „ден на динята“ и специфичните продукти, които местните произвеждат от плода. Отдаден на мисията да опита всички нови и позабравени вкусове, колоритният Събин ще проведе детайлно проучване на бостани и изби, ще се запознае с гостоприемната Стефка, за да се снабди с комфитюр от диня с мента и ванилия, както и туршия с диня, грозде, чушки и копър. Той ще покара трабантче, ще се отбие и до популярните Хотнишки водопади и ще разхлади ентусиазма от прекрасните вкусове.

Един от най-запазените паметници от началото на първото хилядолетие след Христа - град Никополис ад Иструм, е основан от император Траян в чест на победата над даките. На проучените 280 декара от руините, които представляват едва 10% от територията му, са открити множество кухненски артефакти – цели сервизи за хранене, амфори с марината за осоляване на риба, соленоводни и сладководни басеини-развъдници. Традиционно при руините се събирт хора от цялата страна, за да се научат как са се правили оръжия и уреди от римско време, да облекат легионерски униформи, а Chef Токев ще разбере, че за войниците лещата е била свещена храна.   

2111484172.png

Журито на MasterChef ще се срещне с доц. Иван Лазаров – страстен любител на старата и средновековна история, който от години събира рецепти от тези периоди. Той ще му демонстрира как се приготвя пиле по румейски – ястие от Константинопол, което е било поднасяно като изискана гурме кухня по нашите земи. Запърженото месо се овкусява със сол и черен пипер, комбинира се с карамелизиран лук и бадеми, сок от нар и пилешки бульон.

Според кулининарния историк всички съвременни подправки са били добре познати и на римляните, а скъпи в днешни време продукти като аспержите са били масово консумирани. През Средновековието не са били създавани рецептурници, а усета за пропорциите е бил част от високо ценените качества на готвачите. Порциите са били големи, сервирали са се или в съда, в който са приготвени, или в луксозни индивидуални чинии от графитокерамика. Нашите прадеди задължително са консумирали храната с ръце, защото по това време не са познавали вилицата. До ХIV век простолюдието е хапвало само по веднъж на ден, а след това са включили в ежедневието си закуска и вечеря. Хлябът е бил неизменна част от всяко хранене.

2111484174.png

Chef Токев ще демонстрира как една старинна рецепта може да се превърне в модерно ястие като приготви римски кюфтета със салата от тученица и сотирани гъби шийтаке. Каймата се омесва със сминдух, чубрица, кимьон, кориандър, розмарин, мащерка, запечени кедрови ядки и рибен сос за осоляване. Доц. Владкова ще се включи в творческия процес с напомнянето за използването на мед и мас като неизменни компоненти от средновековната кухня, защото римляните са били почитатели на сладко-кисели и солени ястия. За десерт Chef Токев ще предложи фурми, пълнени с козе сирене и запържени в мед, а доц. Лазаров ще му върне жеста със салата от диня и ябълки с орехи и бадеми, поляти с мед.

Как се отглеждат гъби, какви са свойствата и рецептите с тученица, с какво си подхождат гъбите шийтаке и защо българите в Средновековието са хапвали много люто? Запазени ли са римските кулинарни традиции и до днес и от къде произхождат кюфтетата, зрителите на bTV ще разберат в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна”.

Последни