Chef Андре Токев посещава Атон, за да разкрие как постните ястия изцеляват и душата, и тялото

Тази неделя в „Ловци на храна” от 12:30 часа по bTV

В неделя от 12:30 часа Chef Андре Токев ще загърби светския живот, за да заведе зрителите на „Ловцит на храна” по bTV на мистичния Атон. Той ще отпътува с кораб от пристанище Урануполи към Света Гора, за да се срещне с дядо Епифаний – най-известният кулинар на манастирите, който пътува по целия свят и е член на световната асоциация на готвачите. Той ще покаже на Андре монашеските рецепти, които приготвя по време на пости и ще обясни защо те изцеляват и душата, и тялото.

ловци на храна

В монашеската държава, Chef Токев ще посети Милопотамос – лечебно място, където ще го посрещне отец Серафим. Той е прекарал 7 години като поклонник и е научил всички истории и тайни на острова. В планината на светиите кулинарят ще се поклони в храма на свети Евстатий, ще бъде толпо посрещнат от дядо Епифаний и ще посети монашеската кухня „на балкона“ на Средиземно море. Зрителите на „Ловцит на храна” по bTV ще разберат как се приготвя манестра, пресен октопод с макарони, картофи или патладжан. Монахът ще му разкаже тайните на обредното бяло вино „нама“ и мястото на напитката в православното християнство. За финал кулинарите ще се съберат, за да приготвят заедно фасул с октопод.     

Какво гласи легендата за светата майка, която монасите са забелязвали да пресича Атон с книга в ръка, защо лукът не трябва да се мачка, докато се реже и как е обожествена солта в Библията? Защо октоподът, калмарите, сепията, мидите и скаридите се смятат за постна храна? И как рязането на лук опрощава греховете - в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна” по bTV.