Журналисти на bTV предават своя опит на студенти от Американския университет

Серията лекции открива Иван Георгиев с история и разговор на живо с  преследвани журналисти от Балканите

Реклама

Пет от най-авторитетните лица на българската телевизионна журналистика предават своя практически опит и разговарят със студенти от Американския университет  за силата на независимата и обективна журналистика. Репортерите на bTV ще изнесат своите лекции през февруари като част от мисията на bTV да утвърждава стандартите в журналистическата професия, която има изключително важна роля за обществото.

Инициативата е част от Седмица на медиите в университета в Благоевград и цели да представи пред аудиторията най-добрите примери за независима журналистика и създаване на качествено телевизионно съдържание.

Иван Георгиев открива медийното събитие днес  (понеделник, 5-ти февруари) с вълнуващ разказ за колеги журналисти, на които се налага да се укриват от режимите на своите държави. След кратко видео за живота и работата на Джан Дундар от Турция и Томислав Кежаровски от Македония, Иван Георгиев предоставя уникалния шанс на студентите да зададат лично своите въпроси към тях в онлайн връзка на живо.

Седмицата продължава с практични примери и анализ на актуални международни теми с Кристина Баксанова – репортер и главен редактор международни новини в екипа н bTV Новините. Журналистът ще предаде своя опит на студентите в отразяването на събития от световно значение и борбата с фалшивите новини, включително тези, идващи от международни агенции.

В два поредни дни репортер на годината на bTV Петър Нанев и неговият колега и един от най-разпознаваемите разследващи журналисти у нас Стоян Георгиев споделят своята практика в провеждането на телевизионни разследвания. Двамата са носители на множество награди за разследваща журналистика, а филмите им са предизвиквали законодателни промени и оставки по високите етажи на властта.

Медийната проява завършва на 16 февруари с лекция на Теодора Трифонова, която ще вкара своята аудитория „в обувките“ на журналиста – как протича един ден в редакцията с най-голямо доверие в България – тази на bTV Новините, как се подготвят репортажи по чувствителни за обществото теми и какво се случва, когато журналистическата работа засяга интересите на силните на деня.