Любен Белов от LAUNCHub за DigitalK 2014

Любен Белов е един от най-успешните предприемачи и пионери на българския онлайн сектор

Реклама

Любен Белов е един от най-успешните предприемачи и пионери на българския онлайн сектор. През 1998 г. заедно с приятел – Виктор Пенев – основават Нетинфо, която много бързо става най-голямата онлайн компания в България и изключително успешна българска марка, в портфолиото на която влизат abv.bg, vbox7.com, vesti.bg и други. През 2008 г. продават Нетинфо на Sanoma International за 29 млн. евро, което е един от най-големите екзити правени в България. Любен вярва в истински големите и значими неща, в таланта и упоритостта на тези, които искат да ги постигнат и да променят живота на много хора по света. Не винаги се получава от първия път, но предприемачите трябва да са смели, да са отворени да опитват отново и отново, докато наистина се получи. Инвестирал е в близо 15 стартъпа, а от 2012 г. заедно с Тодор Брешков поема ръководството като Управляващ съдружник на LAUNCHub - сийд фонд за рисково финансиране, който инвестира в предприемачески компании в областта на дигиталната сфера предимно от Югоизточна Европа.

За какво най-често говорите на технологични конференции, чиито лектор сте и какво да очакваме от презентацията ви на тазгодишното издание на DIGITALK? Има ли лектор, който ви е впечатлил с нещо по-специално през годините и с какво? Кои от лекторите на DIGITALK очаквате да чуете с най-голямо нетърпение и защо?

Най-интересните теми по тези конференции са винаги свързани с това как животът ни се променя с новите технологии. Вече не говорим в бъдеще време за тази промяна, а в настояще - тя е част от реалността, в която живеем. С особен интерес очаквам Решма Сохони от Seedcamp. Инвестирали са в над 100 стартъпа, това са над 100 решения, които ще направят живота ни по-добър, постоянно откриват таланти. С интерес очаквам и компаниите, които ще излазят на сцената на Mini Seedcamp София - бизнес процесите, които адресират, предизвикателствата, пред които са се изправили и решенията, които предлагат. Пол Пападимитриу, Крис Шабо, Самер Карам също очаквам с интерес.

Един лектор, който изключително уважавам и с удоволствие съм слушал е Pascal Finette (до скоро част от Mozilla WEB FWD) - едно голямо име в световната предприемаческа екосистема. Винаги има нещо ново, което да чуеш и да научиш, последните иновации, технологични трендове. Истински радетел на стартъп движението в технологиите - менторства, помага и зарежда изключително много таланти по света.

Какви са настоящите ви проекти?

Активно се занимавам с проектите на LAUNCHub. Понастоящем сме инвестирали в 41 компании, очакваме и още предложения с отворената процедура на сайта на фонда, която продължава до 9 юни 2014 г. (launchub.com). В моята сфера са проектите, които пряко срещат взаимодействията между развлекателната индустрия и новите технологии. Също и финансите и технологиите, особено след появата на Bitcoin.

Все по-силна ли е степенна, в която дигиталните технологии промениха границите на индустриите, разбивайки старите бизнес модели, или нещата се поуспокоиха?

Абсолютно безспорно, все повече и повече наблюдаваме много примери за това как все повече бизнес процеси се автоматизират и преформатират. Благодарение на синергията между технологиите и процесите вече гледаме на много неща по друг начин и интуитивно следваме новия тренд. Със сигурност може да се каже, че много от старите бизнес процеси, останали от индустриалната вълна са разбити и вече живеем в нова технологична ера.

Кой е най-интересният начин, по който дигиталните технологии моделират настоящето ни?

Дигиталните технологии буквално нахлуха и промениха сферите, с които най-често се сблъскваме в ежедневния живот. Вземете като примери как вече се случват процесите в комуникациите и електронната търговия. Те са типичен пример за промяната, произтичаща от дигиталните технологии. Същото се случва вече и в управлението на финансите, банковия сектор. Пресечна точка намират и здравето и технологиите - нещата, които предотвратяват ходенето на лекар и повишават качеството на живота.

Доколко човешката личност и неприкосновеност е гарантирана в ерата на новите дигитални технологии?

Не е неприкосновена, напротив имаме нещо, което не случайно наричаме digital footprint (дигитален отпечатък) - следа в дигиталното пространството, която всеки един от нас оставя. Тя е обозрима, проследяема. Всичко, което правим остава - няма как да се заличи следата и трябва да бъдем много внимателни, няма връщане назад. Няма единен регулатор, трета страна, която да регулира или валидира това, кото се случва за разлика от реалността в аналоговия свят. Това е супер важен феномен. В Bitcoin също няма регулация от трета страна - централна банка например. Всичко се случва на момента, всяко действие е само за себе си и остава еднократно и обективен доказуем факт.

Кои са най-интересните дигитални проекти, в които сте участвал през годините и с какво?

Нетинфо определено моделира и въведе модерния начин на интернет бизнес в България, също и начина на комуникация и представи нови възможности за развлекателната индустрия. Това за мен беше огромно предизвикателство и пример как един бизнес се развива и бързо ескалира в национален мащаб.

Сега в новите проекти в LAUNCHub гледаме в много по-голям мащаб и сме приели предизвикателството да подпомагаме дигитални решения и продукти, които имат глобално измерение и ескалиране. Най-много сме инвестирали в dev tools, платформи и технологии, които решават сериозни технологични проблеми най-вече за програмисти. Много повече сме B2B, отколко сме B2C. Cinexio е наша инвестиция, която от септември до март, от 0% в сегмента за резервация на билети за кино в България, вече държат 10% от боксофиса в страната. Те са близо 40-50% от онлайн резервациите и над 90% от мобилния сегмент.

Гледаме и към нови сфери, в които искаме да навлезем. Едната е т.нар. интернет на нещата. Това са комуникации между хардуера и да има добавена стойност на тази база. Codebender е наша инвестиция. Също много ни е интересен и сектора, свързан с финанси и технологии, специално Bitcoin – вярваме, че Bitcoin е нещо много голямо и искаме рано да навлезем.

В колко голяма степен се случва в днешно време инвестирането и развитието на дигиталния бизнес в региона на Югоизточна Европа?

В последните две години се наблюдава по-бързо развитие, но все още не е достатъчно, за да се достигнат постиженията на екосистемите на държави като Великобритания. От друга страна, когато говорим за иновации и технологии, все повече се налага мнението, че истинският талант се крие тук в нашия регион и Приблатийските държави. Също така, регионът ни е бил дълги години "силициева долина" на Източния блок и то най-вече България. Има много добри умения и технологии на т.нар. ниско ниво, т.е. софтуерът, който работи в близост до хардуера. От този сектор излизат много разработки в т.нар. developers tools или инструменти за програмисти, които им позволяват да пишат по-добре. Специално за този регион, мога да кажа, че България определено се откроява. Смятам, че сме по-добре от Румъния, която е три пъти по-голяма от нас. Смятам, че сме по-добре от Гърция, която също има доста повече средства. Единствено в Словения може би излизат повече неща, но тя е била в Югославия – технологичния хъб и те имаха ранен успех на няколко компании. Общо взето България се налага като регионален хъб, което е чудесно. Сега всички се опитват да ни копират.

Какво би ви вдъхновило, за да напуснете настояща работа и да се впуснете в новоизгряващ или стартъп проект?

Вече съм го направил. LAUNCHub сам по себе си като фонд е стартъп, аз самият се чувствам в сърцевината на стартъп общността. Ние сме в неизвестното и го разкриваме всеки ден, какво по-хубаво от това?!

В кои стартъп проекти се наблюдава по-силен интерес от страна на „ангелите” – апликации за мобилни устройства или…?

Бизнес анеглите се фокусират върху всичко свързано с относително по-големи възможности за автоматизация и промяна на съществуващи процеси. За тях е важно да видят потенциал в един бизнес за бърз растеж и ескалиране, бързо достигане на нови измерения. Не на последно място, те гледат и индустрии, които със сигурност познават и разбират. Като цяло може да се каже обаче, че не са ограничени - отворени са, стига да видят възможност, която да ги грабне.

Помагат ли интернет технологиите за икономиката на споделянето, за да се печелят повече пари и да се променя света около нас?

Бъдещето принадлежи именно на икономиката на споделянето. Вече имаме и много обещаващи работещи примери – Uber, Airbnb, Lyft, BlaBlaCar, има и още много примери. Интернет технологиите не само помагат, но те и развиват икономиката на споделянето, и въпросът е не винаги в парите, а в по-добрия начин на живот. В LAUNCHub гледаме много такива проекти, има потенциал определено.

Кои са според вас най-перспективните нововъзникващи икономики в света?

Тук безспорни фаворити са Китай, Индия, Бразилия, но бих добавил също и държави от Африка – Нигерия например. Не е за подценяване и региона на Латинска Америка.