Иван Панев

Актьорът е в ролята на Емко

Реклама

В реалния живот Иван Панев има награда за реферат на тема: „Нуклеогенезис в ранните стадии от развитието на вселената” и се двоуми дали да учи физика или актьорско майсторство.
Дали в „Домашен арест” като Емко има шанс да изживее пропусната си научна кариера и да сътвори експеримента на живота си?

Иван Панев е роден на 27 май 1967 г. в Стара Загора. Завършва френска езикова гимназия „Ромен Ролан” в родния си град. През 1992 г. се дипломира в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър” в първия клас на Стефан Данаилов. През 2007 г. завършва и магистърска степен със специалност „Филмова и телевизионна режисура”.  Играе в Сатиричния театър и Националния музикален театър.

В киното става популярен с филмите „Хайка за вълци”, „Граница”, „Ерудитъ”. Участва още във „Вътрешен глас” , „Хиндемит”, „Патриархат”, както и в телевизионните сериали за деца на Мария Николова „Приказки за физиката” и „Приказки за астрономията”. Актьорът участва и в редица чужди, предимно френски, филмови продукции, сред които  „Последният господар на Балканите”, „Big city”, „Адвокати и дела”, „Нюрнберг”, „Генерал де ла Ровере” – Италия.

През 2009 г. филмът му “Братът на охлюва” е селектиран в официалната програма на „Prix Europa”, Берлин. Има 6 номинации и 3 награди от Българска филмова академия. През 2010 г. взема наградата за най-добър режисьорски дебют на Трускавецки Международен Кинофестивал за Телевизионни филми „Корона на Карпатите” – Украйна.

От 1992 г. Иван Панев участва в множество постановки в театрите в Димитровград, Хасково и София. Вече 15 години играе в Национален музикален театър „Стефан Македонски” в София. През годините участва в множество мюзикъли и класически оперети сред които „Кабаре”, „Евита”, „Котки”, „Ян Бибиян” и „Тошко Африкански”. Сред класическите опери, в който Иван взема участие се нареждат „Хубавата Елена”, „Веселата вдовица”, „Една нощ във Венеция”, „Прилепът”, „Цигански барон”, „Граф фон Люксембург”,  „Херцогинята на Чикаго” и много други.

В момента играе в няколко постановки на сцената на Национален музикален театър „Стефан Македонски” в София: „Царицата на чардаша”, „Българи от старо време”, „Една нощ във Венеция, „Котки”,  „Исус Христос-Суперзвезда”, „Цигански барон”, „Прилепът”.

В Домашен арест Иван Панев е в ролята на Емко -  шурей на Коцето, син на Мама Еми, брат на Анастасия, вуйчо на Лъчо и Зара, приятел на Бисерка