Татяна Лолова

Актрисата е в ролята на мама Еми

Реклама

В живота Татяна Лолова е позитивна, с изискан вкус и толерантно отношение към околните.
Дали в „Домашен арест” Мама Еми не е пълната й противоположност: язвителна, показно екстравагантна и завършен егоист?

Татяна Лолова е една от най-популярните и обичани български актриси.  Родена в София, тя от дете мечтае за сцената, екрана, микрофона. Като ученичка участва в прочутия драмкръжок на 7 Единно училище и печели награди от конкурси за рецитатори. Завършва с отличие ВИТИЗ през 1955 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев заедно с едни от най-талантливите, известни и обичани български актьори.

С голяма радост започва професионалния си живот в Драматичен театър „Сава Огнянов” в Русе. През 1957 г. участва в създаването на Сатиричен театър „Алеко Константинов” ,  от 1978 до 1989 г. е в състава на Театър „София”, след което се връща отново в Сатирата. Гастролира в театрите на Ямбол, Сливен, Русе и Стара Загора. Най-хубавите си роли е работила с проф. Гриша Островски с автори като – Илф и Петров, Валери Петров, Радой Ралин, Дюреннматт, Шекспир, Шон О’Кейси, Мартин Макдона, Макс Фриш, Дарио Фо, С. Бекет.

Като едни от най-силните си и любими роли, голямата българска актриса посочва  Лидия Василевна в „Старомодна комендия” , абсолвентска роля на Галя в „В люляковата градина” , Фрида Фюрст във „Франк V”, Шейна Славова в „Пресечката” , Мисис Савидж в „Странната Мисис Савидж”, Баба Бобка във „Франческа”  и  Уини  в „Щастливи дни”.  

Татяна Лолова участва в множество радио, кино, естрадни и телевизионни продукции. През годините получава множество държавни театрални награди, сред които Аскеер за главна женска роля през 1992 г. за „Щастливи дни” и Аскеер и за цялостно творчество през 2007 г.

В момента Татяна Лолова се изявява на сцената на театър 199 „Валентин Стойчев”, където с много настроение играе в постановката “Duende”.

В „Домашен арест” Татяна Лолова е в ролята на Мама Еми  - тъщата на Коцето, майка на Анастасия и Емил, баба на Лъчо и Зара.

Приемете хубавите й пожелания за личното ви здраве и добро настроение.