+2 по Източноевропейско часово време

Часовата разлика между Брюксел и София има конкретни хроно-политически измерения, които ни дават различна представа за едни и същи събития

+2 по Източноевропейско часово време

Реклама

Можем да наречем това лудостта на века. Или ако не „лудост“, то поне едно голямо недоразумение. Някога, в миналото англичаните нямали единно часово време, така че всеки град избирал колко да е часът. Във времената, когато хората пътували по-малко и по-бавно, това не създавало особени проблеми, но дошла ерата на железниците и това предизвикало истински хаос в разписанията.

В Норич били 30 минути по-напред от Лондон, а Бристъл бил 11 минути назад, което правело 5 минути по-наред от Оксфорд, където часовника показвал шест минути по-назад от Лондон. 

Така че да се ориентираш в колко тръгва влакът и в колко ще пристигнеш, представлявало сложна математическа задача с много неизвестни, а въпросът „Господине, колко ви е часът?“ имал много различни отговори. Това се променило през 1840-та, когато англичаните си казали, че така повече не може и скоро въвели Гринуичкото време, с което тази неловка за всички ситуация приключила. Гринуичкият меридиан, в едноименният лондонски квартал, разделил планетата и съответно синхронизирането на времето на Източно и Западно полукълбо. 

Но времето си останало все така относително. Финландците и шведите държали да се различават и въпреки че двете страни са разделени от малък остров с площ, по-малка от имот на средно голям български олигарх, приели различно часово време. Огромният Китай лежи върху пет часови зони, но времето е еднакво навсякъде. Така, че в източната част на страната в три следобед вече е вечер, а на запад, е като сутрин. Но часът е толкова колкото е казал Пекин. Объркана работа...

Целия коментар гледайте във видеото!