“120 минути” от Брюксел привлече над половин милион зрители*

Дебатът на нашите евродепутати и енергийна ефективност – най-гледаните теми в специалното студио

Реклама

В неделя, 5 февруари, предаването „120 минути“ бе с издание от сърцето на Европа – Брюксел. В специалното студио водещият Светослав Иванов посрещна ексклузивни гости и представи темите, които засягат всички ни – от мястото, където се взимат решенията.

Предаването започна с традиционния „Коментар на водещия“. „Европа е тук. Но тя е различна. В навечерието на първата годишнина от началото на войната в Украйна, Европа се сбогува с илюзии, които бяха живи в продължение на десетилетия. Въпросът е - ние с кои илюзии се сбогувахме в последната година“ - какво каза Светослав Иванов за всички онези етикети, които през годините се лепят на България – вижте цялото видео.

Програмата на bTV в неделния следобед е предпочетена пред другите две национални телевизии, сочат данните на ГАРБ, според които 535 хиляди души са проследили цялото предаване.

Най-гледаната част от „120 минути“ бе дебатът между българските евродепутати в 18:30. В студиото в Брюксел седнаха Петър Витанов - група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Андрей Новаков - Европейска народна партия, Ангел Джамбазки - европейски консерватори и реформисти, и Илхан Кючук от групата "Обнови Европа". Техният разговор е привлякал 751,800 българи пред малкия екран в пиковия момент*. Какво мислят те за войната, еврото и Северна Македония – нашият парламентарен контрол по европейски.

Втората най-гледаната тема е относно енергийната ефективност. Над 400 млн. лева от първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост са насочени  към подобряване на сградния фонд. „Става въпрос за дълбоки реновации, смяна на вътрешните инсталации на сградите, на отоплителните системи, на уредите за отопление“ уточни в специалното студио на „120 минути“ Цветелина Пенкова – европейски депутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Разговорът на Светослав Иванов с нея бе излъчен във времевия слот 17:28-17:35, като 584,400 зрители на bTV са го проследили*.

Останалите гости бяха заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, посланикът на Украйна в ЕС Всеволод Чентсов, заместник-началникът на отдел "Европейски фонд за отбрана" Кръстьо Преславски, шведският евродепутат Карин Карлсбро и Алексис Йоргулис, един от най-известните гръцки актьори, в момента евродепутат.

Кореспондентът на bTV за европейските институции Десислава Минчева-Раул потърси отговор на въпроса защо Европа и България останаха без лекарства тази зима. Журналистите Светослав Иванов, Десислава Минчева-Раул, Момчил Инджов и Георги Готев обсъждаха атмосферата в европейските институции, дневния ред  на България и Европа и какво се крие зад "Катаргейт".

*По данни на ГАРБ за 05.02.2023 г. , аудитория 4+, времеви слот 16:30-19ч.