Реклама

Журналистът от bTV и водещ на публицистичното предаване „120 минути" Светослав Иванов беше специален гост в Националния военен университет „Васил Левски" във Велико Търново, за да участва в дискусия на тема „Свободата да знаеш“. Събитието беше част от поредицата срещи на офицери, преподаватели и студенти с лектори – вдъхновители.

 

Зам.-началникът на НВУ „Васил Левски" полк. Георги Крайнов даде начало на срещата, в която като модератори участваха курсант-сержанти и студенти. Младите хора се обърнаха към Светослав Иванов с въпроси защо е избрал да бъде журналист, кои са най-вълнуващите и опасни репортажи, какво влияние оказват фалшивите новини и изкуственият интелект. Интересуваха се какво мисли за понятието „новото нормално", за думата на 2023 г. „халюцинация", за синдрома на смазания млад човек, за родовата памет и ценностите в съвременния технологичен свят, както и затова дали днес сме готови да дадем живота си за Родината. Трябва ли ни някой друг, за да се управляваме сами, как се е променила Европа през годините, приличат ли си конфликтите, които е отразявал, кои са чудовищата и кои - будителите в съвременното ни общество, бяха част от останалите въпроси, на които Светослав Иванов трябваше да отговори.

 

Журналистът и водещ на емблематичното публицистично предаване „120 минути“ по bTV сподели, че не обича да участва в разговори, които започват с изречения като: „Тази държава..." или „Този народ...". „Не съм почитател на това да се самобичувам. Освен това видях достатъчно военни конфликти в Ирак, Афганистан, Ливан, Палестина, Ирак. Разбрах, че някои от тях са обречени никога да не бъдат разрешени. Разбрах още нещо - България е красива и мирна страна и е достатъчно ние да пазим това, което имаме".

Светослав Иванов заяви пред аудиторията, че традициите на човечеството не са застрашени толкова от изкуствения интелект или интернет, колкото от нашата представа за реалността, за истините и неистините, с които ежедневно се срещаме. „Светът винаги е преминавал през трудни и трагични събития, но след това винаги започват процеси на оздравяване на духа. В това оздравяване хората повтарят „Никога повече!", но е страшно, че забравяме това си обещание. Страшно е, когато забравим, че сме част от дълга история и че не всичко започва от нас. Ето тази самозаблуда, че преди нас и след нас няма история, заедно с факта, че изкуственият интелект на моменти имитира човешкото познание, вмъквайки неистини и догадки, направи думата „халюцинации" дума на 2023 г. Категоричен съм, че колкото сме по-образовани и по-критично мислещи, толкова по-успешно ще различаваме истината от лъжата", каза водещият на „120 минути“ по bTV.

Какво е за Вас България, беше последният въпрос, който курсантите и студентите зададоха на Светослав Иванов и получиха най-краткия и бърз отговор от госта си. „България за мен е дом и род!". В края на дискусията полк. Крайнов връчи на Светослав Иванов плакет на Националния военен университет „Васил Левски".

Повече информация за събитието може да намерите тук.

Тагове: