Реклама

Епизод 1: Архивите на трафика
Събота, 13 март, от 22:30 ч.

Под 40 процента от обработваемата земя на България лежат антични останки - национално богатство за страната ни и извор на милиони за иманяри и трафиканти. 100 години след първата официално регистрирана кражба на антични монети у нас, ударите на трафикантите продължават и силно си приличат.  

В продължение на век каналите за трафик на антики работят на пълна сила. Кога започва всичко? По какво си приличат първият обир на Археологическия музей в София в началото на XX век и последният в началото на XXI век? Каква е ролята на бившата Държавна сигурност в разработването на каналите в годините на социализма?

Епизод 2: Трасета и канали
Събота, 20 март, 22:30 ч.

В годините на социализма нелегалният трафик на антики от България към западна Европа и САЩ се извършва по добре организирани канали. Вторият епизод от поредицата „Извор на съкровища” разкрива кои са трасетата и кои са техните създатели.

Филмът "Трасета и канали” на автора Канна Рачева поставя и въпроса за участието на отделни оперативни работници в износа на антики, както и за мястото на цялата Държавна сигурност в разработването на нелегалните канали. Във филма са използвани неизлъчвани досега кадри, заснети от Държавна сигурност и Националната следствена служба.