Проект "Храм"

Сценарист и режисьор: Борислав Лазаров Оператор: Валентин Николов Постпродукция: GDR’ Systems

Реклама

Преди повече от хиляда години нашите предци издигнали храмове и манастири. В тези свещени места били съхранявани историята и вярата на българския народ. По време на турското робство българските духовници били избивани, а духовните ни средища унищожавани. Векове наред свещените места пустеели в разруха и забрава. Сега е време да възродим светините, които са ни запазили през вековете.

В два поредни епизода ще ви разкажем за забравените светини на България – храмовете и манастирите, които трябва да възстановим и съхраним. Заедно ще обиколим цялата страна, за да видим в какво състояние са свещените места за поколения българи.Ще видите възстановяването на манастира, в който Иван Вазов пише „Под игото”, храмът, който е осветен от Иларион Макариополски и очаква да бъде спасен от разрухата, запазеното наследство на румънската кралица Мария Единбург в Балчик, и много други светини, които се рушат, съграждат за нов живот или очакват да бъдат възродени.

В „Проект Храм” ще видите частици от духовната история на България и състоянието й в началото на 21-ви век. Дали храмове и манастири, изоставени от десетилетия, ще бъдат спасени от забрава и разруха? Дали забележителности, свързани с българската история, са съхранени и реставрирани за бъдещите поколения? Всичко това е отговорност не само на държавата, в която живеем, но и на всеки от нас – християнин или мюсюлманин. Много от религиозните храмове и манастири продължават да се рушат или разграбват. Ако не ги спасим днес, утре тези страници от националната ни история може да са изгубени завинаги…