Цигуларят Васко Василев - в новия епизод на „Децата на Другата България“ тази събота по bTV

Георги Тошев ни среща с обичания музикант в навечерието на 50-ия му рожден ден

Реклама

Главният герой в новия епизод на документалната поредица на bTV „Децата на Другата България“ е световноизвестният и обичан български цигулар Васко Василев. Вълнуваща и пътуваща среща в навечерието на 50-тия му рожден ден очаква зрителите на bTV в събота по обед, точно в 12:30 ч. Журналистът Георги Тошев и операторът,  фотограф и режисьор  Христо Русев изминават хиляди километри на различни континенти, следвайки виртуоза в Япония, Великобритания, Испания и по време на последното турне на Васко из България. Зрителите ще видят как виртуозът прави истинска серенада пред дома на испанска пенсионерка, помолен от сина й, как в Япония участва в караоке парти заедно с музиканти от цял свят и как снима видеоклип в България.  

Снимка: Христо Русев

Точно както повечето герои от “Децата на Другата България” по-голямата част от живота на световноизвестния българин преминава в чужбина. На 9 г. той заминава за Москва, за да учи цигулка при прочути педагози, благодарение на Людмила Живкова и Първата международна асамблея „Знаме на мира“. По-късно, Васко Василев печели редица конкурси и е приет в Московската консерватория, но не я завършва, защото не издържа изпита по комунизъм. Това обаче не спира талантливия младеж, който става ученик на световноизвестния британски цигулар Ифра Нийман. 

През 1988 година Василев печели 3-те най-големи международни конкурси за цигулка - „Жак Тибо” в Париж, „Карл Флеш” в Лондон и „Паганини” в Италия. През същата година се установява в Лондон, където продължава обучението си в Кралския музикален колеж. На 23 г. той става най-младият и първи концерт-майстор на Кралската опера в Лондон, където работи и до момента и като творчески продуцент.

Снимка: Христо Русев

Какво се случва през годините с талантливото момче и как животът го изпраща на най-големите световни сцени ще разкаже новият епизод от поредицата „Децата на Другата България“ тази събота от 12:30 часа по bTV.

В новата документална поредица журналистът и продуцент Георги Тошев събира и представя интересните истории на деца, заминали като малки или родени в български семейства извън България. В нея авторът търси отговор на въпроса какво се промени 20 години след старта на знаковата поредица “Другата България“.