Реклама

Тази събота, в предпоследния епизод на документалната поредица „Децата на другата България“, bTV ще излъчи филма „Радина, в търсене на щастието“. Той разказва невероятната съдба на едно българско момиче, което напуска с майка си родината, за да порасне свободно и необременено от славата на своите дядовци.

Радина Вълова е внучка на режисьора Въло Радев („Крадецът на праскови“, „Осъдени души“) и писателя Дико Фучеджиев ( „Небето на Велека“).

Майка й е известната писателка и сценаристка Милена Фучеджиева (“7 часа разлика”). Милена оцелява в жестока катастрофа през 1982 година, при която загива приятелят й – единственият син на Жени и Въло Радеви – Ради. Милена е бременна и решава да роди детето. Кръщава момиченцето на любимия си – Радина. Двете напускат България, когато Радина е на 9 години. Момичето пораства в Лос Анджелис, завършва университет в Ню Йорк, където започва работа като адвокат, занимаващ се с климатичните промени в света.

Наскоро българката се премести в Денвър, където е част от екипа на престижна световната организация, занимаваща се с последиците от глобалното затопляне. Interstate Renewable Energy Councilе е неправителствена организация, която изгражда основата за възприемане на чиста и възобновяема енергия в полза на хората, икономиката, и планетата. Радина е юрист и е единствената българка в този екип.

Темата за климата, глобалното затопляне и последиците от това е важна за мен. От години работя по нея. И смятам, че е една от най-важните в дневния ред на света“, споделя дъщерята на сценаристката и писателката Милена Фучеджиева.

Майка ми настояваше да говорим у дома на български език и да пиша писма до роднините на български“, споделя Радина. Така тя успява да съхрани усещането си за принадлежност и любопитство към българската култура. Радина завършва университет в Ню Йорк, където живее няколко години.

Екипът на телевизионната поредица „Децата на другата България“ успява да документира последните дни на успешната адвокатка преди да се премести в Денвър, където е новият й дом.

Радина е от онези млади личности, които ми дават надежда за бъдещето“, каза авторът на поредицата Георги Тошев. Той заедно със сценариста Бианка Илич, оператора Сам Стейн и режисьора Антония Барулова-Михайлова ще ни разкажат една вълнуваща история за избора и търсенето на щастие тази събота от 12:30 ч. в „Децата на другата България“ по bTV.