Ексклузивна среща със сина на писателя Виктор Пасков обещава поредицата “Децата на Другата България”

Историята на Алекс от Париж, който търси корените на баща си – разказва Георги Тошев тази събота от 12:30 ч. по bTV

Реклама

За първи път синът на писателя Виктор Пасков ще се появи на тв екран в новия епизод на поредицата “Децата на Другата България” в събота от 12:30 ч. по bTV. Журналистът Георги Тошев и операторът Иван Китанов го откриват в Париж, където Александър Пасков живее с майка си - известния преводач проф. Мари Врина. 

Алекс не обича светлината на прожекторите, камерите и шума. Той учи литература и мечтае да пише книги като баща си. Александър е плод на любовта между най-добрия преводач на българска литература във френскоезичния свят - Мари Врина и писателя Виктор Пасков. Тяхната среща е около превода на френски на първата книга на Пасков, появила се във френските книжарници. Двамата се женят, ражда се Александър, но когато момчето е на 2 години - родителите му се развеждат.

Едва след смъртта на баща си, преди няколко години, Александър Пасков започва своето лично завръщане към България, българския език и творчеството на известния си баща.

 

Оказва се, че Алекс пази една черно-бяла снимка на баща си и това е най-скъпото, което му е останало от него освен, разбира се, неговите книги.

“Благодаря на писателя Захари Карабашлиев, който сподели с мен тази вълнуваща история за сина, който търси корените на баща си. Така започна това интересно пътуване към българския език, към адресите на Виктор Пасков в България. За известно време Александър дори остава и живее в България. Днес той се чувства доста по - уверен и спокоен в знанието за своя баща и мястото му в европейската литература. Филмът “Снимката на татко” е за онова болезнено преоткриване на среда, ситуации и обстоятелства, които бележат един човешки живот”, споделя с вълнение Георги Тошев. 

Кое прави Александър Пасков от Париж българин, зрителите на bTV ще разберат от филма на Георги Тошев, оператора Иван Китанов и режисьора Николай Барулов – в събота от 12:30 часа в “Децата на Другата България”.

 

В новата документална поредица журналистът и продуцент Георги Тошев събира и представя интересните истории на деца, заминали като малки или родени в български семейства извън България. В нея авторът търси отговор на въпроса какво се промени 20 години след старта на знаковата поредица “Другата България“.