Аерофотографът Ира Кюрпанова: Изключително приятно е да летиш заедно с птиците

Лешоядите обичат да спят в топлия въздух. Те се реят и го правят със затворени очи, обясни тя

Аерофотографът Ира Кюрпанова: Изключително приятно е да летиш заедно с птиците

Реклама

Тя предпочита да лети, вместо да ходи по земята и го прави доста успешно с помощта на парапланер, и то не къде да е. От птичи поглед е обиколила близо 20 държави на 5 континента. Всичко започва с едно пътешествие до Хималаите, където в небето компания са ѝ правили орли и лешояди. За приключенията си по света - ни разказва аерофотографът Ира Кюрпанова.

"Започнах да се уча да летя през 2014 година. Целият сезон летях, колкото можех, като начинаещ пилот. Започнах да мечтая за летене може би на 15-16 години. Нямам точна представа откъде дойде идеята", сподели тя.

"Лешоядите ми приличаха на малки телета, които летят. Може би между 2 и 3 метра им е разперът на крилата. Много обичат да спят в топлия въздух. Те се реят и го правят със затворени очи. Толкова са големи и толкова близо летят до теб, че можеш да им видиш и очите. Начинът да се предпазиш от тях е да започнеш да викаш, за да се стреснат и да си сменят посоката", разказа Ира Кюрпанова.

"Изключително приятно е да летиш заедно с птиците", сподели аерофотографът.

Вижте във видеото какво разказа Ира Кюрпанова за приключенията си в Хималаите, Етиопия, Кения и Колумбия, както и какво пречка са комарите за парапланеристите.