Дончо Папазов: Морето ме е обръщало два пъти, но отгоре ми свети една щастлива звезда

Как се прекосяват океани със спасителна лодка и какво е да обиколиш света с 6-годишната си дъщеря на борда?

Дончо Папазов: Морето ме е обръщало два пъти, но отгоре ми свети една щастлива звезда

Реклама

Дончо Папазов два пъти е обиколил земята по вода, като в единия от случаите е бил заедно със съпругата си Джу и 6-годишната им дъщеря Яна.

Какви пътешествия планирате?
Преди седмица се върнах с Дани Нинов. Изминахме 1000 мили край Хърватска, Италия, Черна гора, Албания, Гърция. Беше прекрасно!

На 13 юни ще дадете ли курбан?
Като възпитаник на социализма го правя на петилетка. Минали са четири години от последния, така че догодина ще е (смее се). Това е датата, на която завърши плаването ми по Невъзможния път, между айсбергите в Южното полукълбо. Никой не беше го минавал без спиране. Два пъти ме обръща морето, но отгоре ми свети една щастлива звезда. Не ми счупи мачтата, не потънах. 20 години се готвих за това. Отслабнах 36 кг, макар че бях на нормално хранене, не на планктонова диета. Безсънието изтощава много. 14-метрова яхта се управлява трудно, особено при 25-метрови вълни. Това е мястото в света с най-силен вятър и с най-големи вълни.

Как успява човек да оцелее при такива условия?
То е като цигулката – някой може, а друг не може. Страхът не е лошо нещо, паниката е лоша. Страхът помага да вземеш мерки.

Как ви посрещнаха в Аржентина след преминаването по Невъзможния път?
Така ме посрещнаха, че после по улиците на Буенос Айрес хората ме разпознаваха и ми викаха Дончо. Пратиха военни кораби да ме посрещнат като кортеж, отделно имаше кораб с медии. Беше много тържествено. На другия ден давах пресконференция и един голям вестник написа, че съм бил като мъртвец със запазено чувство за хумор.

Обвиняват ви, че околосветската обиколка с дете е твърде голям риск.
Ако човек се вслушва винаги в хорските добронамерени и злонамерени опасения, ще спре прогресът. Истината е, че тя беше доста добре подготвена. Преди това, през зимата, обиколихме Европа от Полша до България.

Наскоро сте загубили една гривна с уникално свойство.
Да, имах една гривна от мед, един шаман ми я даде, когато ме лекува от треска. Тя винаги потъмняваше два-три дни преди да се разболея. Даже като се ядосвах, потъмняваше.

Имате две деца и четири съпруги. Какво разбрахте за жените?
Всичките ми връзки са законни. Общо взето, колкото пъти съм целувал момиче, толкова пъти съм се женил за него (смее се). За жените разбрах, че са необходими не само за размножаване, но и за общуване и духовност. Че са нещо много велико и хубаво! Огромен стимул са, слава богу, че ги има!

Какво ви доставя удоволствие?
Срещи с приятели, да напиша нещо хубаво, да гледам нещо хубаво... Много харесвам Подвързачов. В една басня този позабравен писател казва „Събрахме се на кротък кеф и поучителни майтапи”.