Дрямка на... работното място

Къде се прилага и помага ли за ефективността на служителите?

Дрямка на... работното място

Реклама

Дрямка на работното място. Къде се прилага и помага ли за ефективността на служителите? Освен в Италия, тази практика се прилага и на доста други места по света. В Китай например е конституционно право човек да си дремне, докато е на работа. Валерия Кръстева разказва.

Джон Кенеди, Салвадор Дали, Арнолд Шварценегер, Томас Едисън – хора от различни епохи и с постижения в различни сфери на живота. Но обединени от едно нещо – любовта си към следобедната дрямка. Днес тя все по-често става част и от ежедневието на работещите. Все повече корпорации отделят специални места, където служителите им да си починат и да се заредят с енергия за остатъка от деня. Във Финландия например от около година се предлага специален „час по спане“. Той е част от пространство за коуъркинг в сърцето на Хелзинки и привлича както служители на различни фирми, така и предприемачи.

Марико е преподавател по йога. Три пъти в седмицата влиза в ролята и на инструктор по сън. От 12:20 до 12:50 ч. тя помага на участниците да се отпуснат по-лесно и да си подремнат.

Марико, инструктор по сън:
Започваме с 5 минути разтягане на гърба и раменете в легнало положение. След това им помагам да постигнат пълен релакс в цялото тяло. Това отнема около 10 минути. Започва се от пръстите на краката и се стига до главата. След това хората лежат още приблизително 10 минути, след което лека-полека започвам да ги събуждам. Разтягаме се отново, за да се заредим с енергия. Като фон звучи лека, отпускаща музика, която помага да се освободим от мислите и да релаксираме. Някои хора дори успяват да заспят. И когато ги събудя, те казват „Леле, чувствам се като нов“.