"Духът на здравето": 7 златни стъпки, за да предотвратим затлъстяване и диабет

"Духът на здравето": 7 златни стъпки, за да предотвратим затлъстяване и диабет

Реклама

На 19 октомври отбелязваме Деня на българския лекар. Денят се чества от 1996 г. 

Темата в "Духът на здравето" днес е "Наднорменото тегло и неговите последици" - един проблем, който буквално краде от човешкия живот и влече след себе си куп болести и носи риск от преждевременна смъртност. Можем ли да се справим и кои са златните стъпки за предотвратяване на затлъстяването и диабета?

Гост на д-р Неделя Щонова е проф. Михаил Боянов, водещ специалист от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Университетска болница "Александровска" в София и преподавател към Катедра по вътрешни болести на Медицинския факултет в Медицинския университет в София, специализирал е Вътрешни болести и Ендокринология в Австрия, Германия, Франция, има неизброимо много научни публикации у нас и в чужбина. 

Запитан дали съвременната медицина е хуманна и има ли нещо в нея, което не харесва, проф. Боянов отговори: 

"По принцип медицината е била и винаги е хуманна. Това, което обаче застрашава именно този аспект на нашата работа е превръщането на медицината в индустрия или в един обикновен бизнес, от който се очаква да печели пари. Истината е, че медицината е бизнес, който разходва пари, но печели човешки животи и човешки същества. Много сме склонни да забравяме това, че всъщност работим с хора. Това всеки лекар го разбира, когато дойде възрастта, когато самият той започне да ползва здравни услуги. Изведнъж разбира, че да си от двете страни на бюрото или на събеседването, има голямо значение."

По отношение на връзката между затлъстяването и диабета проф. Боянов коментира: 

"Човек носи някакви гени. Това са някакви гени за високо кръвно налягане, за лоши мазнини в кръвта, за диабет. Докато сте сравнително по-млад, в добра спортна форма, т.е. сравнително по-слаб, тези гени могат да не се проявят. В момента, в който напредне възрастта, животът стане по-заседнал, килограмите се увеличат, се дава възможност на тези гени да се проявят. При различните хора затлъстяването води до различни последствия - при едни първият проблем е от страна на ставите, тези хора не можем и да накараме да спортуват ефективно. При други хора, това са обикновено мъже - проблеми с нощния сън - хъркането, сънната апнея и проблеми в ежедневието и вече с напредване на възрастта се явява диабетът, липидите, хипертонията и свръхсъсирваемост на кръвта, които в крайна сметка водят до сърдечносъдови, мозъчносъдови инциденти и за съжаление - края на човешкия живот."