Духът на здравето: Да дариш частица от себе си за щастието на друг

Какви са изискванията и пречките пред донорите на яйцеклетки и сперматозоиди?

Духът на здравето: Да дариш частица от себе си за щастието на друг

Реклама

В България, както и в целия свят, средната възраст на жените, раждащи за първи път, нараства. Това увеличава търсенето на яйцеклетки и вече 20% от всички инвитро цикли са именно с донорски яйцеклетки. Затова темата на днешната рубрика „Духът на здравето” е дарителството.

Д-р Валентин Лачев, завеждащ сектор инвитро оплождане в АГ болница „Свети Лазар”, сподели, че в България се замразяват добре яйцеклетки от около година – година и половина. Изискванията към жените-донори са да бъдат на възраст до 33 години, да имат поне едно родено дете и да са преминали успешно генетичните изследвания.

Донорството е анонимно, така че двете жени – даряващата и приемната, няма как да влязат в контакт. В България семействата, които ползват чужда яйцеклетка, могат да избират донор според цвета на косата и очите, както и според кръвната група, но не и да виждат снимки. Засега процедурата с т.нар. дизайнерски яйцеклетки у нас не е разрешена.

„За съжаление, жените, които даряват яйцеклетки безплатно, намаляват. Трябва да се помисли за някакво заплащане, защото все пак живеем в материален свят. Освен това, ние и без това сега плащаме за квартири, тъй като при даряването жената жертва 15 дни от живота си, някои дори си взимат отпуск” – сподели д-р Лачев.

Светла Клисурска, главен ембриолог в АГ болница „Свети Лазар”, допълни, че над 70 000 двойки у нас чакат донорска яйцеклетка. В България вече има бебета, родени след даряване на яйцеклетки.

„Раждането с чужда яйцеклетка е за предпочитане пред осиновяването, защото жената носи плода 9 месеца и така се изгражда по-силна връзка между тях” – сподели Светла Клисурска.

Във видеото можете да видите историята на 32-годишната Росица Стоянова, която е дарила безвъзмездно яйцеклетки.

„Знам какво е да чакаш дълго време за двете чертички, после за появата на пулс, после за първото движение на плода. Затова реших да даря и ще го направя още веднъж, ако не забременея” – призна Росица.