Духът на здравето: Какви са причините за болките в краката и как да се справим с мускулните крампи?

Д-р Неделя Щонова разговаря с доайена на съдовата хирургия в България – доцент Андрея Андреев

Духът на здравето: Какви са причините за болките в краката и как да се справим с мускулните крампи?

Реклама

Доцент Андрея Андреев е трето поколение лекар, съдов хирург с 50-годишен стаж. Ето какво сподели той пред д-р Неделя Щонова.

Медицината се развива технологично и в това няма нищо лошо, но се изгуби отношението лекар-пациент. Няма я вече емпатията. За съжаление, в центъра на здравната реформа са парите, а не болният и затова няма профилактика.

Периферната артериална болест при младите е по-особена, свързана е със заболяването на Бюргер (американски хирург, който го е описал). Интересът към това заболяване е малък, защото не носи пари. Бюргер се среща при пациенти от 20 до 50 години. След тази възраст вече е атеросклерозата.

80% от хората с атеросклероза са пушачи, докато при Бюргер 100% са пушачи, и то закоравели. Тези пациенти трябва да спрат цигарите, иначе лечението има кратковременен ефект.

При Бюргер болката е в стъпалото, докато при атеросклерозата тя е в подбедрицата или в бедрото. Появява се при изминаването на 20-30 или 50 метра. Ако болката се появява още на първата крачка, вероятно става дума за дископатия.

Поставянето на стенд не означава, че пациентът вече е здрав. Трябва да се промени начинът на живот, а не да се слагат по 2-3 стенда. Едно време хората как са живели без стендове.

При инфаркт винаги трябва да се изследва за периферна артериална болест, защото със сигурност и в други места по кръвоносните съдове има стеснения.

Крампите се получават при недостиг на кислород в мускулите, например при плуване в студена вода. Може да се дължат на липса на магнезий и витамин В.

Йогата много ми помогна. Имах дископатия, сега все едно нямам. Промени ми се начинът на живот. Плуването също е много полезно.

Смайващо е, че хората не мислят за себе си. Пушат по три кутии цигари на ден и ми казват „Е, то една смърт има”. Да, ама дали ще стане на 50 или 90 години – има разлика. Нали е добре човек да види внуците си, ако може и правнуци.