Духът на здравето: Първа помощ - основни стъпки и съвети

Гост е доктор Първолета Кръстева

Духът на здравето: Първа помощ - основни стъпки и съвети

Реклама

В "Духът на здравето" с д-р Неделя Щонова: какво да правим вкъщи, когато Бърза помощ е бавна, а ситуацията – животозастрашаваща? Гост е доктор Първолета Кръстева.

Д-р Първолета Кръстева, началник на спешно отделение:
По новите стандарти линейката трябва да дойде до 8 минути, ако случаят е с код червено. До 20 минути за жълт код и до 120 минути за код зелено.

Най-честите спешни състояния са: безсъзнание, остра дихателна недостатъчност, остра гръдна болка и сърдечно-съдов колапс, епилептичен статус, масивни кръвотечения от вътрешните органи, отравяния, измръзвания, изгаряния...

Болката в ухото например не е спешно състояние. Попадане на чуждо тяло в окото, ухапване от кърлеж също.

При загуба на съзнанието близките на пациента трябва да се обадят на телефон 112. Пострадалият трябва да се постави далеч от топлинни източници, както и от източници на ел. енергия. Трябва да се освободят дихателните пътища. Хубаво е главата да се издърпа леко назад, брадичката нагоре. Пулсът трябва да се търси на шията или на китката. Ако няма пулс, се започва обдишване (уста в уста) и непряк сърдечен масаж.

При възрастен пациент трябва да се редуват 30 компресии върху гръдната кост с две вдишвания.

При стенокарден пристъп (стягане в гърдната област, слабост, изпотяване) може да се даде аспирин.

При ниско кръвно пациентът трябва да е легнал с крака, вдигнати до около 30 градуса. Ако пациентът е в съзнание и може да гълта, се дават солени течности – например солен айрян.

При инсулт трябва до три часа да се направи тромболиза. В София има няколко болници, където се прави това лечение. Не искам да ги изброявам, защото ще изпусна някоя и колегите ще се сърдят.

Спешното лечение е безплатно, ако няма хоспитализация. При хоспитализация вече ставаме пациенти на Здравната каса.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg