"Духът на здравето": Причини за проблеми с раменната става

Как да профилактираме проблемите с рамото?

"Духът на здравето": Причини за проблеми с раменната става

Реклама

Нашето добро здравословно състояние е неразривно свързано с движението и всичките лекарства по света, взети накуп не са в състояние да заменят въздействието, което движението има върху нашето тяло. 

Редовните упражнения, физическата активност, укрепват тялото, подобряват кондицията, оказват положително въздействие върху имунитета, сърдечносъдовото здраве, психиката, координацията, способността за концентрация. Когато имаме болка в някоя става - раменна, коленна, тазобедрена, способността да се движим пълноценно бива компрометирана и ограничена.

Раменната става е може би най-подвижната в човешкото тяло. Това е ставата, която има най-голям обем на движение, но именно като такава, тя има склонност да страда при най-различни травматични въздействия, а с напредването на възрастта започва да се уврежда и ставният хрущял. 

Гост по темата в студиото е доц. Владимир Русимов, специалист по ортопедия и травматология, спортна медицина и артроскопия, началник на Клиниката по артроскопска травматология във ВМА.