"Духът на здравето": Връзката между кожните заболявания и психиката

При стреса от пандемията може да имаме обостряне на много екземи и невродермити

Реклама

Пандемията засили стреса, а той се отразява върху кожните заболявания. Стресът е не само една от причините за възпалителни кожни състояния, но и определено е нещо, което може да ги влоши. Вирусът на херпес симплекс например, който се задейства от настинка и се намира в латентно състояние в тялото, може да бъде активизиран, когато човек е афектиран, когато човек е притеснен. 

От друга страна маските и предпазното облекло обостриха заболявания като розация, акне. Дезинфектантите провокираха тежки контактни алергични дерматити. 

От трета страна едно интересно изследване, което е публикувано на страницата на американската академия по дерматология, стигна до извода, че изолацията е направила хората малко по-чувствителни към визията - имаме повече време, затворени сме вкъщи и общуваме една идея повече с огледалото. Затова днес в студиото наш гост е дерматолог. Това е доц. д-р Дончо Етугов и с него ще коментираме темата има ли стандарт и мярка в естетичната медицина в тази нова ситуация и какво ново в дерматохирургията.