Духът на здравето: Защо е важно да имаме здрави черва

Защо е важно да имаме здрави черва, за да не се разболяваме от диабет и инфаркт

Духът на здравето: Защо е важно да имаме здрави черва

Реклама

Акад. проф. Ивона Даскалова, началник на клиника по ендокринология и болести на обмяната във ВМА, и доц. Иво Петров, инвазивен кардиолог, споделиха:

На всеки три минути в света се реже по един диабетен крак.

За съжаление, 46% от хората в света не знаят, че имат диабет.

Преди години мислехме, че трябва просто да контролираме кръвната захар, а сега се говори за комплексен подход. Гледаме кръвното налягане, холестерола, дислипидемията, начина на живот... Пациентите трябва да спортуват, да не пушат, да отслабнат.

Над две трети от хората с диабет имат фатално сърдечно-съдово усложнение. Неслучайно преди 5 години диабетът бе приет като еквивалент на исхемичната болест на сърцето.

Затлъстяването и диабетът са в пряка връзка с чревните бактерии. В чревната флора трябва да има около 1000 микроорганизма, за да сме здрави. Безконтролното използване на антибиотици обаче води до унищожаване не само на патогенните, но и на „добрите” микроби. Затова е добре да се ядат храни, получени чрез ферментация: кисело зеле, кисело мляко...

Напоследък се използва фекалотерапия – пренасяне на здрава чревна флора от донор към болен.

Важно е пациентите да осъзнаят, че диабетът не е присъда и да помагат активно на лечението чрез здравословен начин на живот.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg