Ексклузивно интервю с един бял хакер

За пари или срещу системата?

Ексклузивно интервю с един бял хакер

Реклама

И сме най-красиви, и сме най-добри - това клише важи не само по отношение на конкурси за красота, художествена гимнастика или изобретения. Оказва се, че сме на челните места в злия гений на хакерските атаки. 

Родните кибер бандити са признати като едни от най-активните в света по отношение на източването на кредитни карти, а сред успешните им мишени са били американският сенат, както и банковата сметка на Бил Гейтс.

2100 кибер атаки са регистрирани у нас през изминалата 2020 г. Това сочи статистика на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност в държавна агенция Електронно управление. 

В началото на 2021 г. хакер, който се представя с прякора Емил Кюлев, обяви, че е източил базите данни на всички застрахователни компании у нас и ги продава за 150 000 евро.

Кои са най-големите родни хакери и колко мащабни са били ударите им през годините, ще разберем сега от специалиста по интернет сигурност Ясен Танев. 

За светлата и тъмната страна на кибер атаките разказва в ексклузивно интервю един бивш български хакер, който вече е бял. Няма да разкриваме лицето му от съображения за неговата сигурност.