Ексклузивно с виртуоза Дейвид Гарет

Първият концерт на цигуларя в България е на 29 септември

Реклама

След неколкократно отлагане, на 29 септември българските фенове най-накрая ще чуят на живо виртуозния цигулар Дейвид Гарет. Първите му концерти у нас бяха отменени поради възстановяването му от тежка дискова херния.

Дейвид Гарет:
Вече съм в добра форма. Отне ми няколко месеца, за да се възстановя напълно от проблемите, които имах. Но за късмет всичко мина добре. Здрав съм вече и съм много развълнуван, че заедно с бенда ми ще посетим вашата страна. Подготвили сме страхотно шоу с музика, която варира от класика до рокендрол, арендби, джаз, дори няколко мелодии от филмови саундтраци.

Дейвид за пръв път хваща цигулка, когато е едва на четири. На 10 години изнася първия си концерт с Хамбургската филхармония. На 11 получава първия си Страдивариус като личен подарък от германския президент. На 13 става най-младият артист, подписал договор с легендарната звукозаписна компания „Дойче Грамофон“. Въпреки безспорния талант, успехът му се дължи и на дългите часове подготовка. От пети клас е частен ученик, за да може да свири поне по шест часа всеки ден.

Дейвид Гарет:
Това беше заради родителите ми. Аз, разбира се, обожавам да правя музика. Но с инструмент като цигулката това става доста трудно, особено през първите години. Предполагам, че ако не бяха родителите ми, сигурно щях да се откажа. Те бяха доста амбициозни в това отношение. Много държаха да се науча да свиря правилно на цигулка. Затова продължих и вече след като започнах да звуча добре, започнах и да ѝ се наслаждавам повече.

Баща му е изключително строг и амбициозен. Следи стриктно кариерата на сина си. Но на 17 години Дейвид се надига на бунт и взима живота си в свои ръце. Записва се в престижното училище по изкуствата „Джулиард скуул“, въпреки неодобрението на родителите си.

Дейвид Гарет:
Нещо ми липсваше. При мен всичко беше или инстинкт, или нещо, което съм запомнил по даден начин. Започнах да си задавам въпроси за правилата в музиката. Обикновено нещата, които свирех, звучаха добре, но не ми даваха отговорите. Затова почувствах, че имам нужда да разширя хоризонта си и да науча повече. Имах прекрасната възможност да уча в „Джулиард скуул“ четири години и да работя с един от моите идоли в музикално отношение – Ицхак Пърлман. Това беше страхотно време за мен!

За да си плаща сам таксата за обучение, работи като модел, барман и дори чистач на тоалетни. По това време започва да експериментира с кросоувър мелодии – свири популярни поп и рок парчета на цигулката. Днес това е негова запазена марка. Заедно с Вивалди, Бах и Моцарт, виртуозът изпълнява и свои интерпретации на песни на Майкъл Джексън, Guns’n’Roses и Лед Цепелин. Обиколил е целия свят с концертите си, а животът му се дели между сцената и хотелските стаи.

Дейвид Гарет:
Обикновено съм на път около 200-250 дни в годината. Турнетата са една част от това, но пътувам много и заради промоции. След като издам албум, следват дълги месеци промотиране, след което идва времето в студиото, когато работим по новите записи. Така че ми се събират доста дни извън вкъщи. Но ако не ми харесваше, нямаше да го правя. Така че, общо взето се забавлявам.

Фенките обожават дългата му руса коса и вида му на рок звезда. Но дали сърцето му е заето? Това държи в тайна. Станал е по-дискретен спрямо личния си живот, след като преди две години беше замесен в скандал с бившата си приятелка. Порно актрисата Ашли Юдан поиска 12 милиона долара обезщетение за нанесени телесни вреди по време на секс. Двамата успяха да постигнат извънсъдебно споразумение и музикантът вече е оставил скандала зад гърба си.

Дейвид Гарет:
Беше много труден период, много неприятна ситуация, както можете да си представите. Но животът продължава. Човек се учи от опита си, без значение дали е добър или лош, и става по-добър човек, по-внимателен. За мен определено беше урок.

Казва, че не би променил нищо в живота си.

Дейвид Гарет:
Според мен човек трябва да изживее живота такъв, какъвто е. Да има и хубави, и лоши моменти. Ако никога не бях изпитвал негативи, нямаше да мога, чисто емоционално, да изсвиря дадени мелодии. Трябва да ти се случват и лоши неща, защото иначе откъде ще дойде дълбочината, смисълът на живота?

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg