Елин Рахнев: "Зелда" е посветена на лудостта, която ни липсва повече от всичко

Пиесите и стиховете на поета са преведени на над 20 езика, а последната му стихосбирка „Зелда“ вече има два разграбени тиража

Реклама

Елин Рахнев:

Според мен поезия се пише само когато леко "изтрещиш". Когато органите ти вече не работят. Книгата е посветена всичко онова, което ни липсва днес, но най-вече на лудостта, която ни липсва повече от всичко.

Писах я през последните четири години. Когато имаш някакви задушавания в себе си, паник атаки, когато нещо те човърка, единственият вариант леко да се балансираш е писането на поезия.

Не се притеснявам от личната си тъга и меланхолия. Притеснявам се тя да не завладее повечето от нас.

Исках тези 40 страници да стигнат до хората от моята кръвна група. За мен най-важното е, че това наистина се случи. Книгата е посветена на покойния Кольо Карамфилов и оставих един екземпляр на мястото, където го положихме. Доколкото знам, книгата още стои там. Абсолютно сигурен съм, че той е прочел стиховете.

През живота си реално всичко съм правил с него и бях в голям шок, когато трябваше да излезе „Зелда“. Лутах се много и благодаря на издателството за оформлението. Кольо се качи горе преди четири години и оттогава аз съм друг човек.

Изкуството се прави от хора, които не могат да се поберат в себе си, а не от чиновници. Много станаха чиновниците в изкуството. Много обрано стана всичко, много премерено и най-вече – пресметливо. Мисълта за хонорара и банкомата епилира, убива много неща.

Мачове гледам непрекъснато. Ние трябва да сме много щастливи, че сме съвременници на Лионел Меси. След време ще разказваме на другите поколения за него. Футболът е осмото изкуство.

 

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg