Георги Тошев: Златю Бояджиев е бил влюбен в Катя Паскалева

На 23 юли се навършват 15 години от смъртта на известната българска актриса

Георги Тошев: Златю Бояджиев е бил влюбен в Катя Паскалева

Реклама

Георги Тошев:

Познавах лично Катя Паскалева, тъй като през 90-те години си партнирахме на сцената на Сливенския театър, когато тя беше малко позабравена. Играех неин син в пиесата „Чайка” и постепенно станахме близки.

Навремето тя е отказала на ЦК на БКП да играе партизанка. Дързост, която си има цена. Вероятно затова до края на дните си тя живееше на свободен наем в общинско жилище. Само веднъж е молила властите за жилище, но не за себе си, а за актьора Антон Горчев.

Било й е предлагано да сътрудничи на ДС, но отказва и затова не я пускат в чужбина да вземе наградата си за „Козият рог”. Съпругата на посланика получава статуетката вместо нея.

Алкохолът е част от живота на много талантливи хора. Имало е периоди в живота на Катя Паскалева, когато той е бил в повече. Но той е бил и като алиби, за да не я притиска ДС толкова активно за писане на доноси. В киното тя е изиграла роли на силни жени, но в живота беше крехък и чуплив човек.

В началото на кариерата си тя играе в Пловдивския театър и се омъжва за големия художник Георги Божилов – Слона. Очарова цялата пловдивска бохема и Златю Бояджиев й прави цели три портрета.