Гр@мотни: какво следва след безпрецедентната хакерска атака във Фейсбук?

И защо актрисата Лара Златарева сподели пост за промяна на алгоритъма на социалната мрежа?

Гр@мотни: какво следва след безпрецедентната хакерска атака във Фейсбук?

Реклама

В поредицата "Гр@мотни" – какво следва след безпрецедентната хакерска атака във Фейсбук и може ли човек да надхитри алгоритъма на социалната мрежа? IT-анализаторът Христо Ласков е гост при Деси и Сашо.

Пробивът се дължи на комбинация от три уязвимости в кода на Facebook. Откраднат е „ключът“ за профилите на 50 милиона души. Така хакерите могат да влязат не само във вашия Facebook профил, но и във всички сайтове, в които сте се регистрирали чрез Facebook акаунта си.

Официално все още не е съобщено дали откраднатите ключове са използвани злонамерено. Тече разследване.

След като са разбрали за атаката, Facebook са направили за тези 50 милиона автоматично излизане от всички сесии (Log off all sessions), т.е. на вас ви се налага да напишете паролата отново на всички устройства, на които ползвате социалната мрежа. Хубаво е и ние да го правим от време на време.

За други 40 милиона души пък е използвана уязвимост във функцията View as (Виж като), позволяваща да видим как изглежда профила ни.

Колкото до слуховете, че можем да променим алгоритъма на Facebook чрез пост, това не е вярно. Няма как да променим нещо чрез пост. Възможно е да укажем, че искаме или не искаме да виждаме повече постове от конкретни наши приятели, но няма как да влияем на алгоритъма.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg