„Гр@мотни“: Млад докторант разработи безплатно приложение за ползване на номера 0700

Зад телефоните 0700... стоят стационарни или мобилни номера, които се покриват от месечната такса

„Гр@мотни“: Млад докторант разработи безплатно приложение за ползване на номера 0700

Реклама

Както повечето предприемчиви идеи, и тази на Пламен му хрумва от личен опит. Оказва се, че след разговор с интернет доставчик, фиксираната му сметка за телефон набъбва с 25 лева.

Телефонът на интернет оператора започва с 0700. Те не се покриват от безплатните минути и се таксуват по 30 стотинки на минута. Обаче зад тези номера има скрит такъв, който е 02, фиксиран стационарен, или мобилен, който обаче е покрит от безплатните минути. Така че има начин същият разговор да ти излезе абсолютно безплатно, стига да знаеш кой номер да набереш.

В този момент Пламен решава да използва техническия си ум и със собствени знания да достигне до „скритите“ номера, които заместват започващите с 0700.

Обикновен потребител, ако влезе в интернет страницата на институцията, която иска да набере, ще види „Свържете се с нас на 0700…“. Няма да види скрития номер. Затова аз успях да намеря няколко места, от които извадих скритите номера и ги направих в приложение като телефонен указател. Искаш да набереш институция – отваряш приложението, набираш номера и по този начин говориш абсолютно безплатно.

Оказва се, че 0700 е най-разпространеният номер сред институции и големи компании. На него отговарят интернет доставчици, куриерски фирми, доставчици на храна, банки и много други, с които комуникираме почти ежедневно по лични и професионални причини. Повечето от тях вече са включени в проекта на Пламен.

Интересно е, че ако трябва да подадеш информация за болнични в НОИ, също ще бъдеш таксуван, а там, докато осъществиш връзка с оператора, ще са ти необходими поне 5 минути, защото слушаш „Здравейте! Обаждате се на НОИ, за да се свържете …1…2….3… нямаме свободен оператор и това вече ти е 5 минути, което е 1,50 лв. После още 5 минути, за да си свършиш работата и стават 5 лева за разговор.

Пламен ежедневно обогатява съдържанието в приложението, което на този етап е достъпно само за Android под името „0700“. Той не спира да търси и обратна връзка с потребителите.

Бъдещата разработка, с ръка на сърцето казвам, че е изцяло в ръцете на потребителите. Има липса на iOS приложение и в бъдеще ще бъде запълнена тази дупка, но има компромисен вариант. Могат да отворят една уеб страница, която ще им предостави същото потребителско изживяване и ще видят като Android потребителите, но с разликата, че няма да отворят приложение, а уеб сайт.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg