Гр@мотни: Защо се пристрастяваме към видеоигрите и печеливша професия ли е да си геймър?

Най-доброто от "Преди обед"

Реклама

40-годишен българин се барикадира в хотелската си стая в Япония за цели 45 дни, за да играе на видеоигри. Семейството му успява да го открие след международно издирване. Следва лечение в шотландска болница под грижите на терапевта Тони Марини.

"Той премина едно четириседмично лечение. 45 дни беше изпаднал в криза в Япония. Сестра му беше търсила в интернет различни места, на които той да бъде лекуван. Всъщност не са много местата, които предлагат грижа при пристрастяване към геймърство", обясни терапевтът.

"Тази пристрастеност означава, че мисленето му вече не е адекватно и рационално. Беше необходимо да го върнем в сферата на рационалното", поясни Тони Марини.

"Това е бягство. Когато започне човек, спиране няма", каза той.

Вижте във видеото какво още каза Тони Марини.

Кое прави игрите толкова привлекателни? Разработени ли са специално, за да има пристрастяващ елемент? Къде е границата между забавлението и зависимостта?

По темата разговаряме с актьора Китодар Тодоров, психологът Малина Михайлова и Ивайло Иванов, който се занимава с разработването на игри.

34 млн. долара - толкова достига наградният фонд на най-големия гейминг турнир в света. Електронните спортове вече са надминали Холивуд по приходи и днес са една от най-бързо развиващите се индустрии. За Александър Геренски компютърните игри са не просто хоби, а спорт с големи печалби.

"Започнах да се състезавам, когато дойдоха големите турнири. Те бяха по-достъпни за хората от Европа и Америка, отколкото за нас. Винаги нашият регион се бореше да се класира на тези места", каза той.

Преди 5 години геймърът създава първия професионален български отбор по видеоигри. За момчетата от тима да побеждават противниците си е ангажимент на пълен работен ден.