Хокеистът Франсоа-Анри Дезерабл се превърна в литературен феномен във Франция

Най-доброто от "Преди обед"

Реклама

Той има две страсти – хокея на лед и писането. Преди 3 години оставя стика на професионалист и се отдава изцяло на литературата. Днес медии и критици определят 32-годишния Франсоа-Анри Дезерабл като литературен феномен.

"Започнах да тренирам хокей на 5 години, тъй като баща ми беше играч, впоследствие и треньор по хокей на лед. Единственото нещо, което исках да правя и което ме интересуваше като дете и като тийнейджър, беше да играя хокей. От 5 до 28-годишна възраст хокеят ми отнемаше по 4 часа всеки ден, така че този спорт заемаше огромна част от живота ми. На 18 години започнах да пиша и в продължение на 10 години успявах паралелно да играя и да пиша", споделя той.

В родината си бързо става популярен като хокеиста-писател. Когато не измисля увлекателни истории, е на ледената пързалка, за да печели титли за своя отбор.

"В хокея изпитвах наслада да изляза и да играя пред толкова много хора, докато писането е много самотно занимание. За мен беше удоволствие да изляза вечер от стаята си и да отида на леда", разказва Франсоа-Анри Дезерабл.