Как да се предпазим от очни заболявания, които водят до необратима загуба на зрение?

Гост на д-р Неделя Щонова е д-р Илиян Шандурков, председател на Българско дружество по офталмология

Реклама

В световен мащаб 285 милиона души имат някакво нарушение на зрението, като 39 млн. са напълно незрящи. 90% от тях живеят в развиващите се държави, като за 80% от случаите се смята, че е можело да бъдат предотвратени.

Д-р Илиян Шандурков, председател на Българско дружество по офталмология:

Основната причина за изпускане на възможности е закъснялата диагностика.

До предотвратима слепота води, на първо място, катарактата. В България имаме лечение за това, и то на световно ниво.

Глаукомата също се лекува успешно и много рядко пациентите стигат до хирургия.

Основният проблем за България и региона е диабетната ретинопатия. За последните 10 години диабетиците у нас са се удвоили. Те са вече над 500 000, като някои не знаят за това. Проблемите с очите започват 10 години след началото на заболяването.

Всеки диабетик трябва да ходи веднъж годишно на очен лекар, да се разширят зениците и да се види дали има някакви изменения. Ако има проблеми, се започва лазерно лечение.

Ето ви един пример за телемедицина. С този смартскоп може да се правят снимки на очите и да се изпратят на лекар, който да разбере дали има диабетна ретинопатия. Това е много удобно за отдалечени селища, където няма лекари.

Ултравиолетовата радиация е основна причина за старческа катаракта, познато още като „перде“. А също и за дегенерация на макулата. За да се предпазим, трябва да носим не само слънчеви очила, но и шапка с козирка.

Все още не е доказано, че синята светлина от телевизори и компютри вреди на очите.

Хората не си дават сметка, че често главоболието идва от умора на очите. Ако четете или работите на компютър дълго време, почивайте си, като гледате през прозореца някъде в далечината.

 

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg