Кои са местата, свързани с последните дни от живота на Васил Левски?

По стъпките на Апостола

Реклама

В дните, в които отбелязваме годишнината от обесването на Васил Левски, тръгваме по някои от знаковите места, свързани с неговата личност - и по конкретно по местата, където той е прекарал последните дни от живота си. Ще видим и някои от местата, където се предполага, че е погребан.

По следите на Апостола тръгваме заедно с Петър Будинов от сдружение "Българска история".

"В град София той прекарва по-малко от 2 месеца. След като е заловен на 28 декември, пристига в София през Къкринското ханче и през Търново", отговори той на въпроса знае ли се колко време е продължил процесът срещу Васил Левски.

"В родовата памет на всяка една нация има един човек, който е идеал. Несъмнено преди 150 години българите са избрали това да бъде Левски. Личността на Апостола е леко митологизирана, защото всички говорят за героя Левски, но малко споменават за човека Васил. Той е човек също като нас, който се е стараел да помогне възможно най-много за освобождаването на страната. Това е била неговата борба. Всеки от нас има своя лична и за да я направи по най-добрия начин, може би трябва да следва наистина делото на Апостола, който се е стараел всичко да бъде изпипано до последния детайл, преди да се действа", каза Петър Будинов.