Kои са най-често срещаните неврологични нарушения при децата

Гост по темата в студиото е проф. д-р Иван Литвиненко

Реклама

В България около 75 000 души живеят с епилепсия. От тях 30 000 са деца. Заболяването остава сравнително непознато, защото родителите често пазят в тайна диагнозата, страхувайки се от отхвърляне или изолация.

Проф. д-р Иван Литвиненко сподели в студиото на „Преди обед” най-важното, което трябва да знаем за това състояние:

Епилепсия има само при поредица от два или повече пристъпа, които нямат установима причина.

В повечето случаи заболяването е лечимо. Лечението продължава минимум 2-3 години.

Фибрилният гърч при децата също е епилептичен пристъп, но той е заради ранната възраст. 5% от децата на възраст до 5 години получават поне един такъв пристъп

Не вадете езика на човек, получил пристъп! Поставете го да лежи на една страна, за да не се задави. Издърпайте главата леко към гърба за улесняване на дишането.

В повечето случаи епилептичният пристъп приключва за 1-2 минути. Ако вече се е случвал, добре е родителите да имат диазепам за ректално приложение, с който да овладеят ситуацията до идването на лекаря.

Ако детето се втренчи, т.нар. пристъп „отсъствие”, траещ 6-8 секунди, повикайте го. Ако то реагира, всичко е наред. Ако не, трябва да се направи ЕЕГ.

Добре е пристъпът да се запише с камера или телефон, за да го види лекарят.

Лечение

В България се внасят почти всички модерни лекарства. Изключение правят само някои специфични медикаменти, защото сме малка страна и фирмите нямат интерес. По същата причина не се внасят и някои стари, евтини медикаменти, които обаче са важни за конкретни видове епилепсия.

Неврозите

Някои тикове напомнят пристъп. Грешно е родителите да питат детето „Какво правиш?”, „Защо го правиш?” и т.н. Това само засилва неврозата. Трябва да се правим, че всичко е наред, максимално неглижиране на тика. За съжаление, в училище и на улицата другите деца се подиграват на тиковете и това няма как да бъде спряно.