Личните истории на Мат Ембри и Биляна Савова, които са живото доказателство, че множествената склероза може да бъде преодоляна

Как променя живота това заболяване и защо е такава мистерия?

Личните истории на Мат Ембри и Биляна Савова, които са живото доказателство, че множествената склероза може да бъде преодоляна

Реклама

30 май е Световен ден за борба с множествената склероза (МС). По този повод д-р Неделя Щонова разговаря с Мат Ембри и Биляна Савова.

Мат Ембри, кинорежисьор, продуцент и сценарист:
Направих филма, за да дам на болните от МС информация и надежда. МС е ужасяваща болест. Бях на 19, когато ми поставиха диагнозата. Имах спазми, проблеми със зрението... За щастие, баща ми, който е лекар, ме постави веднага на много специален режим на хранене. Започнах постоянно да правя и физически упражнения.

Вече 23 години съм в този режим.

Биляна Савова, основател на фондация „МС – мога сам“:
При ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) се оказа, че имам плаки на различни места в мозъка. Започнаха да ме питат дали имам проблеми със зрението, изтръпват ли ти краката, уморяваш ли се лесно? Не знаех, че това са симптоми, на които е трябвало да обърна внимание. За 40 дни направих три ЯМР, един куп изследвания и ми казаха, че след две години ще бъда на инвалидна количка.

За пет години се видях с много хора, които имат МС. Най-тъжните ми три срещи бяха с невролози, които са с тази диагноза. Една от тях се разплака и ми каза „Не знам какво да правя“.

МС е мистерия, защото при всеки човек протича различно. Проблемът е, че някои се опитват да печелят от нея. В България лечението на МС е на пето място по финансиране сред здравните пътеки. На 11-то място са онкологичните заболявания. За една година държавата плаща 39 милиона лева за лекарства, чийто дългосрочен ефект не е доказан.

Конфликтът идва от там, че лекарите се обвързват с фармацевтичните компании, меко казано, и не могат да лекуват истински хората.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg