Могат ли миенето на чинии и бъркането на кекс да научат децата да пишат и четат

Според Мария Монтесори "нищо не отива в ума, ако не е минало първо през ръцете”

Реклама

Мария Рот преподава по метода Монтесори от 1970 г. Обучава деца на възраст между 3 и 6 години. В България е за поредица от семинари. Ето какво сподели тя.

Детето има нужда от свобода и спонтанни занимания. Един от основните принципи е, че това не е просто игра, а работата, която детето трябва да върши, за да порасне. Възрастните белят краставицата, защото искат да я изядат. Детето я бели просто защото това му харесва.

Трябва да включваме децата в домашните задължения. Да избършеш масата например е най-добрата подготовка за писане. Грешно е да се мисли, че детето трябва да се учи на писане чак в училище, защото интересът към това идва още между третата и четвъртата година. Ако детето може да държи лъжица, то е готово да пише.

Методът Монтесори подготвя ръката и ума. Самата Мария Монтесори твърди, че „нищо не отива в ума, ако не е минало първо през ръцете”.

Не трябва да се работи по предварителна програма. Детето само избира с какво да се занимава. Ако навън има пеперуда, учителят трябва да обърне внимание на това и да говори за животните в този момент, а не след седмица, защото така е планирано.

Децата трябва да са самоуверени, да се уважават, да знаят, че не могат да направят веднага всичко правилно, че могат да опитат втори път. В обикновените детски градини заниманията се определят от учителката, след което тя критикува или награждава децата. Методът Монтесори не работи така. Детето трябва само да се поправи и да каже: Аз се справих. Това му дава самочувствие.