Може ли домът ни да ни разболее?

Гостува архитект Стоимен Демерджиев

Реклама

Колко градуса трябва да поддържаме температурата в офиса и у дома и каква е взаимовръзката между архитектурата и здравето ни? Гостува архитект Стоимен Демерджиев.

Замърсяването на въздуха в дома ни може да бъде 5-6 пъти по-голямо от това на улицата. Една от причините е, че се отделят вредни газове от мебелите, от боите, с които са боядисани стените.

През зимата прозорецът не може да стои постоянно отворен, затова е добре да ползваме машини за почистване на въздуха. Вече има и вентилационни системи с обмен на топлина, така че въздухът, който влиза в стаята, да не е толкова студен.

Много е важно да имаме плътни завеси и да спим на тъмно, защото организмът ни е създаден да живее в цикъла светлина/тъмнина. Тъмнината е нужна, за да се отделят в тялото ни определени хормони.

Синкавата светлина от мониторите и някои лампи е много вредна. Американската здравна организация препоръчва температура на цвета под 3000 К.

Трябва да се ползват правилните препарати, защото запечатващите агенти за дървените мебели реагират с някои почистващи препарати, които не са за дърво.

Близо 20% от случаите на астма в Европа се дължат на вдишването на такива вредни газове в домашна среда.

Мухълът може да е по средата на стената и да не го виждаме, но при преминаването на парите той оказва вредното си влияние.

Температурата в офиса трябва да е 22-24 градуса в зависимост от времето навън.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg