"Не просто думи": международен проект срещу езика на омразата

Разговор с Мария Черешева и Симеон Василев

Реклама

"Не просто думи", това е посланието, което стои зад един международен проект, насочен срещу езика на омразата, в който дейно участие имат Мария Черешева, журналист, зам.-председател на Асоциацията на европейските журналисти в България и има богат опит по темата за защитата на човешките права и Симеон Василев, който е председател и съосновател на Фондация "Глас" и от години е активист за правата на ЛГБТИ хората в България.

Преди представянето на проекта Сашо Кадиев поднесе своето извинение за свой емоционален коментар от 12 февруари: 

"Преди началото на следващия разговор в студиото по важна тема, искам да се обърна към вас, зрителите на "Преди обед", на bTV и на слушателите на bTV Radio, както и към моите колеги и моите уважаеми гости, за да се извиня. Имам причина да го направя.

Искам да се извиня за думите, с които емоционално коментирах информация, която поднесох некоректно в ефир, и по-конкретно на 12-и този месец, ефира в петък. Неволно засегнах хора, които дълбоко уважавам, хора, с които съм израснал, хора, които са част от най-близкото ми обкръжение.

В моето семейство, аз съм възпитаван в толерантност към различните, макар че ние никога не сме се отнасяли към света като различен, а като единствен и като един.

В нашето предаване "Преди обед" ние много често сме давали трибуна на различни непривилегировани групи, често сме коментирали теми, които разкъсват обществото - контрастни теми, теми, които поляризират. В студиото са ни гостували представители на ЛГБТИ групите и много други малцинствени групи, въпреки че за мен няма групи, всички сме едно. Всички сме едни и същи, макар че примерът, който дадох миналата седмица, беше малко по-различен, за което дълбоко съжалявам, защото съм си позволил да бъда емоционален и некоректен. Това не трябва да се прави.

Също така вярвам, че единственият белег на цивилизованост във времето, в което живеем, особено сега, е толерантността. Всички ние да бъдем толерантни и разбиращи към ближните. И това, което ви казвам в момента е самата истина." - каза Сашо Кадиев.