Не/зависимите: Наркотик ли е марихуаната

Наркотик ли е марихуаната, възможни ли са психози и шизофрения след употребата ѝ и как влияе на мозъка?

Не/зависимите: Наркотик ли е марихуаната

Реклама

Д-р Людмила Нейкова-Василева, токсиколог във ВМА:
Сред съвременните младежи марихуаната се счита едва ли не за нещо много популярно. Нещо, което е безвредно, което не е наркотично вещество и много често в компании, в дискотеки го употребяват заедно с алкохол или с някакви други синтетични, наркотични вещества. Тогава ефектите на тези вещества много често се засилват взаимно и никой не може да гарантира каква ще бъде изявата. Защо? Защото изявата на едно наркотично вещество зависи и от самия индивид.

Марихуаната е наркотично вещество по няколко причини. Първо, тя съдържа тетрахидрокарабинол. Вещество, което води до психологически аспекти в човешкия организъм. Това е свързано с фината координация, фината преценка на ситуацията, която е около теб. Освен това марихуаната е мастноразтворима, т.е. тя се натрупва и когато един човек взима периодично, но сравнително често, той поддържа едно постоянно ниво в организма, което ниво той няма как да го усети, но то би се отразило при неговата работа. Особено при шофьорите, които извършват ПТП, защото съобразителността и координацията са променени вследствие наличието на веществото в организма.

Много се говори за това, че марихуаната има лечебни свойства. Да, тя има антиаметичен, т.е. противоповръщащ ефект – потиска гаденето и повръщането. В някои държави е разрешена за приложение при хора с онкологични заболявания, където прогнозата по принцип е лоша, но да бъде създаден един комфорт в последните дни. Използва се, макар да не са доказани на 100% лечебните ефекти, при глаукома, депресии, множествена склероза...

Виолета Богданова, директор на Дирекция в Национален център по наркомании:
Няма спор. Марихуаната е включена в списъците на наркотичните вещества. THC е психоактивно вещество и там спор не може да има дали е наркотик или не. В Европа текат спорове какви мерки да се предприемат. Дали да се декриминализира или не. В Латинска Америка има няколко екзотични държави, например Уругвай, в които става въпрос за легализация, но за въздействието на психоактивното вещество или по-точно THC-то, няма никакъв спор. Наркотик е.

198 души миналата година са потърсили лечение от употреба на канабис, така че така ви отговарям със статистика.

Подвеждащото е, че се пуши марихуана, а всъщност става въпрос за тези синтетични канабиноиди. Пациентите попадат обикновено в токсикологията.

Съществуват тестове за урина, които доказват основните групи наркотични вещества. Има монотестове, т.е. към определено вещество, има и комбинирани тестове.

Марихуаната има липофилен ефект, т.е. натрупва се в мастните депа на организма, така че тя може да бъде хваната доста дни и дори месец след употреба. Тестовете, които се продават в аптечната мрежа, са с достоверност 5-7 дни след употребата.

Така че родителите, които искат да тестват своите деца, не е необходимо да упражняват психологическо въздействие непосредствено след дискотеката, след закъснението, след провинението. Може и в следващите ден.

***

Д-р Петер Бланкен, изследовател на зависимостите в PARC, Холандия:

Мога да дам за пример положението в Холандия, тъй като съм добре запознат с него – забелязва се, че около половината от пациентите в лечебните организации са там заради проблеми, свързани със злоупотреба с алкохол. През последните години се наблюдава значителен спад в броя на пациентите, които злоупотребяват с хероин и опиати, но за сметка на това имаше увеличение на случаите на злоупотреба с кокаин чак до средата на 2005, след което положението се стабилизира.

Напоследък има леко завишение на броя на пациентите със зависимост към амфетамини и канабис. Но всъщност големият проблем в случая е алкохолът, а не така наречените незаконни наркотици.

Ако човек не употребява наркотици или алкохол, то няма как да се пристрасти. В момента, в който употреби алкохол или психоактивни вещества – дали ще продължи или ще прекрати употребата, е индивидуално за всеки човек.

Донякъде има връзка с гените – някои хора са по-предразположени към пристрастяване от други именно поради генетичните си данни, но в същото време важна роля играят и семейното и социалното положение, приятелите, средата, дори понякога и държавната политика, така че наистина е много трудно да се каже защо някои хора развиват зависимост, а други не.

Ако трябва да се направи сравнение между употребата на алкохол и на марихуана, в Холандия алкохолът се консумира повече. Не съм сигурен за точния брой, но мисля, че около 80% от населението там консумират алкохолни напитки.

Всъщност марихуаната не е официално легална в Холандия – тя е незаконно вещество и е под строга регулация, но на практика политиката е такава, че не се преследва със закон и още в средата на 70-те години на миналия век в Холандия е въведена промяна, с която е можело да се закупи марихуана в така наречените “магазини за кафе”, в които се продава канабис.

Основната идея зад това е да се направи разделение между пазара за марихуана, известна още като лек наркотик, от останалите, така наречени тежки наркотични вещества като хероин и кокаин. Така че с това разделение на пазара вече има места, където се закупува канабис, който не се е преследвал със закон, но същевременно през задния вход на магазина собственикът се снабдява с канабис от незаконни търговци.

Така че все пак доставката на канабис е свързана с незаконна дейност, следователно произходът все още остава неизвестен и качеството недоказано, но продажбата е напълно разрешена... и в момента една от водещите дискусии в Холандия е дали може да се контролира отглеждането на канабиса.

Въпросът вредно ли е едно вещество или не, винаги е бил спорен. Например канабисът се отразява зле на белите дробове и в този смисъл е вреден, също като тютюна.

Но пък има и хора, които употребяват марихуана от време на време, и въпреки това са в много добро състояние и в този случай не бих казал, че е вредна. Например Норман Зинбeрг в една от книгите си пише, че наркотичните вещества имат различни ефекти, в зависимост от вида на дрогата, от човека, който ги употребява, от неговия организъм, от очакванията му и от условията, в които се намира. И когато един ученик пуши трева по цял ден – тогава не може да очаква това да повлияе добре на резултатите му в училище.

Но ако пуши по една цигара с марихуана от време на време, например през уикенда, когато е с приятели, може и да си прекара добре. Същото важи за алкохола: когато се консумира ежедневно, тогава вреди на физическото здраве и на доброто функциониране на организма. Ако се консумира с мярка, може дори да е от полза от гледна точка на добре прекараното време с приятели или семейството.