Оливер Пьоч: Работата на палачите е била много неблагодарна

"Палачите са можели да седнат в църквата само на последния ред. Никой не те е докосвал и гледал в очите"

Оливер Пьоч: Работата на палачите е била много неблагодарна

Реклама

Немският писател Оливер Пьоч бе в България, за да представи трета част от поредицата си „Дъщерята на палача и кралят на просяците”. Ето какво сподели той за „Преди обед”.

Аз съм от Бавария, потомък на род палачи. Неблагодарна професия, защото никой не те е харесвал, не са те докосвали или гледали в очите. Палачите са живели в покрайнините на града. Ако желаеш да изпиеш бира в кръчмата, искаш разрешение от всички вътре, за да влезеш. Имаш собствена халба, от която никой друг не пие. В църквата можеш да седнеш само на последния ред, а в някои части на Германия дори не са разрешавали на палачите да кръщават децата си. Ако си син на екзекутор, нямаш избор – ти също трябва да станеш такъв. Куриозното е, че палачите са били и лечители.

След успеха на книгите ми напуснах работата си като радио и тв журналист и се отдадох на писането. В чужбина съм по-известен, отколкото в родината си. В САЩ ме приемат като звезда, бяха ми осигурили лимузина.

Какво биха казали предшествениците ми, ако разберат за романите? Те са били сприхави и не са приказвали много. Вероятно ще реагират с „Хлапе, гледай си работата. Не се занимавай с писане за нас. Намери си истинска работа (смее се)”.

Скоро в Германия ще излезе седмата книга от сагата „Дъщерята на палача”.