"Опасни връзки": Да избягаш от ада на домашното насилие

В "Опасни връзки" днес сме заедно с Надежда Стойчева, която вече 25 години помага на жени, пострадали от насилие

"Опасни връзки": Да избягаш от ада на домашното насилие

Реклама

Една от най-опасните връзки е тази, в която единият е насилник. В "Опасни връзки" днес сме заедно с Надежда Стойчева, която помага на жени, пострадали от насилие, вече 25 години във фондация "Анимус".

В студиото е и Даниела Груева, която е усетила страха за живота си, и споделя за преживяното. 

"Жертвата на насилие на първо място трябва да вземе решение за собствения си живот какво ще прави, защото, ако тръгне да напуска и оцени висок риск на живота, тя трябва да се скрие. Това става чрез разговор с някой от специалистите, някой от полицаите, които са тренирани да разпознаят подобно нещо. За жените, които не са в такова тежко насилие и няма опасност да бъдат стреляни, убивани или до такава степен пребивани или душени - душенето също е един от признаците за висок риск, защото за една минута ти можеш да изгубиш въздух. В институциите тя може да подаде молба за защита от домашно насилие - това става през полицията или през съда и прокуратурата и се взимат мерки той да не я доближава." 

"Насилникът може да варира -от това, че ти загубваш под афект възможността да контролираш гнева си и това са хора, които могат да си изпуснат нервите, така да се каже - ако са безработни, ако са нервирани, до хората, които са живели и са видели същия модел и са възпитани, че така може да се отнасят към партньора си, така могат да се отнасят към жена си, т.е. един патриархален модел, в който е допуснато такова нещо във възпитанието на този човек. Хората, които упражняват насилие, не се чувстват добре от това, но в някои от случаите упражняването на власт над другия цели ти да го принизиш, за да можеш да застанеш наравно с него. Това се случва със силни жени, които нямат общо с насилието, но изведнъж попадат в такава връзка и се чудят как да се справят със ситуацията. Така че тези, които упражняват насилие са от тези, които са загубили контрола над гнева, до психопатите и хората с личностно разстройство, които безцеремонно могат да стрелят и да застрелят някой на работното му място." - коментира Надежда Стойчева. 

Целия разговор вижте във видеото.