От първо лице: Какво е да си с различен цвят на кожата в България?

Разговор в студиото с шампионите от ринга Джоана и Дюк Нуамеруе и рапъра VenZy

От първо лице: Какво е да си с различен цвят на кожата в България?

Реклама

През уикенда нов смъртен случай на чернокож при арест в полицията отново предизвика протести в САЩ. Началото на масовите протести срещу полицейското насилие и расизма зад Океана започнаха след смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис в края на месец май. След вълната от бунтове светът изглежда обзет и от нова мания - да събаря и осквернява паметници, да преименува сгради и дори да цензурира художествени произведения. 

В България протести срещу расизма няма, но неведнъж е имало случаи, в които различният цвят на кожата е ставал причина човек да бъде нападнат. Такива истории имат зад гърба си и нашите гости - шампионите от ринга, брат и сестра Джоана и Дюк Нуамеруе. На живо се включи и рапърът VenZy, който посвети своята последна песен на Джордж Флойд. 

Били нападнати от скинари преди доста години, но в момента това го няма, обясни Джоана. Все пак тя споделя, че се случва, когато кара кола, някой да я псува, но тя просто се усмихва. "Не искам да се стига до бой и да влизам в затвора", каза шампионката по бокс.

VenZy сподели притеснение, че от началото на размириците няма връзка със своя баща, който е в Щатите.

"Всеки средностатистически американец, като го попиташ, всички казват - ами, беше време да се случи. Явно всички си го знаят, че ще дойде този момент и просто не са знаели кога ще дойде", коментира рапърът.