"Пътят към щастието: Иноваторите": Личната история на Мортен Бонд

Той успява да постигне мечтата си, въпреки че е диагностициран със заболяване, което ще доведе до пълната загуба на зрение

"Пътят към щастието: Иноваторите": Личната история на Мортен Бонд

Реклама

Днес рестартираме поредицата на Валерия Скимици "Пътят към щастието". В новия сезон във фокуса на вниманието ще са иноваторите.

Всяка сряда ще ви срещаме с вдъхновяващи личности, които имат интересни истории и нетрадиционно мислене и са открили своя път към щастието и това да си удовлетворен от живота.

Първи герой в рестарта на поредицата е Мортен Бонд, датчанин с изключително интересна лична история. Той е един незрящ човек, успял да трансформира трудностите в един положителен поглед към живота. 

Роден като обикновено момче, което израства в Дания, където е една от най-големите компании за детски конструктори и неговата мечта е да работи това. Започва работа в рекламния бизнес и за съжаление още на 29 години е диагностициран с генетично заболяване, което с времето води до пълна загуба на зрението. Въпреки това той успява да постигне мечтата си и да си намери работа точно в тази компания, където става арт директор.  

"Забелязах, че щастието е една странна концепция – ние все го търсим в бъдещето: Когато се случи еди какво си, ще бъда щастлив. Но ти може да бъдеш щастлив единствено сега, в настоящия момент.

Когато започнах да проучвам мисловната нагласа, научих, че всички имаме вграден автопилот, който ни помага в ежедневието да се справим с различни неща. Реално всички сме управлявани от подсъзнанието, което е тренирано да живее живот, според определени навици. Научих, че ако искам да променя нагласата си, трябва да повтарям отново и отново отношението на човека, в който искам да се превърна. Трябва да го правя толкова дълго, че да се превърне във втора природа за мен.

Имам така нареченото „тунелно зрение“ – това е като да гледаш през малка дупка. Осъзнах, че когато гледам дадено нещо, аз истински го виждам, защото нямам налично периферно зрение – това е един подсилен поглед към даденото нещо. Забелязах, че същото е и с ума – той постоянно се разхожда в различни посоки, мислим си за неща, които може да се случат в бъдеще или пък си спомняме неща от миналото. Забелязах, че начинът, по който виждам нещата, е и начинът, по който ги възприемам. Затова тренирах ума си как да присъства повече в настоящия момент." - сподели Мортен Бонд пред Валерия Скимици. Цялото интервюто вижте във видеото!