По пътя към върха с алпиниста Боян Петров

За тази година той планира три осемхилядника и два седемхилядника в почивките между тях

По пътя към върха с алпиниста Боян Петров

Реклама

Преди 14 години Боян Петров е изключен от българската експедиция към Еверест, защото е диабетик.

„Адски се ядосах. Всички останали показатели ми бяха добри. Така и не разбрах кой ме отряза. Същата година качих три континентални първенеца за осем месеца. Ей така, защото ме провокираха“ – споделя алпинистът.

През 2014 г. той става първият българин, изкачил три осемхилядника в един сезон. Включително К2, който е най-трудният. Близо една трета от алпинистите, тръгнали към този връх, никога не слизат долу. Докато на Еверест са се качвали около 5000 души, на К2 са стъпвали малко над 300.

За тази година Боян Петров планира три осемхилядника и два седемхилядника в почивките между тях.

„Еверест вероятно е най-малко интересният от всички върхове, на които съм бил, защото това е стълпотворение от стотици души. Но все пак това е короната. Единственото предизвикателство там е зоната над 8600 метра. Дойчин Боянов ми каза, че там все едно крачиш в космоса. Два пъти съм бил на 8600 – помня как мозъкът беше недохранен, хвърчах във въздуха...

Най-голямо удовлетворение ми е донесло изкачването на Канчендзьонга, трети по височина в света, който е много сложен за разчитане. Накрая бях сам, получих халюцинации, но ги преодолях. Последните два метра не се качват, защото върхът е свещен.

Над 8600 м си толкова освободен. Все едно не си на тоя свят. Имаш чувството, че крачиш на лунната повърхност.

Най-голямата опасност на Еверест е, че трябва да задминавам стотиците хора с кислород, които са пред мен. Това е свръхусилие за човек без кислородна бутилка и нарушава ритъма“ – признава алпинистът.

Само 39 души в света са изкачили всички 14 осемхилядника. От тях едва 19 са го направили без кислород и без шерп. Боян Петров ще се опита да стане 20-ият.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg