С кемпер из 6 държави в Централна Азия по Памирската магистрала

Историите на пътешествениците Милен Германов и Методи Милев

Реклама

Памирската магистрала е един от най-високите автомобилни пътища в света. Разположен е на 4700 метра надморска височина. Милен Германов и Методи Милев го изминават, като превръщат стар минибус в кемпер. За 30 дни преминават през 6 държави, качват много стопаджии, виждат върховете Маркс и Енгелс, горяща дупка, наречена "вратата към ада", в Туркменистан, древните градове Самарканд и Исфахан.

"Туркменистан е може би втората най-затворена държава откъм достъп не само на туристи, но и като достъп на информация и влияние от Западния свят. Те държат рекорда за най-много сгради, облицовани с мрамор на квадратен метър. Рекордът е записан в Книгата на Генис", разказа пътешественикът Методи Милев.

"Там се издават вербални заповеди, няма ги записани никъде. Сегашният президент не обича черни коли, обича бели и градът му е бял. В цялата тази ситуация, в Ашхабад не можеш да видиш тъмни коли. По закон имаш право, но започват да те спират полицаи и да ти правят проблеми", допълни пътешественикът Милен Германов.

Вижте във видеото какви интересни истории разказаха двамата пътешественици.