Социална чайна във Варна дава шанс на младежи от домовете за сираци

"Тук е добре. Никой не ти крещи, никой не ти вика. Всички се държат много мило с теб” – споделя Митко, който работи в чайната

Социална чайна във Варна дава шанс на младежи от домовете за сираци

Реклама

„Дълго време бяхме доброволци в домове за сираци. Правихме различни ателиета там, но видяхме, че това не дава толкова добри резултати. Решихме да направим нещо по-голямо и по-устойчиво” – споделя Мая Донева, която е един от създателите на социалната чайна във Варна.

„Форматът с домовете не е работещ. През лятото организирахме лагери, по време на които варихме лютеница, правихме сладко от ябълки... все неща, които се правят в едно семейството. Тук учим младежите как се работи с кафе машина, как да работят зад бар” – разказва тя.

Нейният съдружник Стояна Стоева допълва:
„С инициативи за по два часа в дома видяхме, че няма как да ги подготвим за живота. Затова създадохме чайната. В тригодишните обучения за личностно развитие и професионална реализация участват между пет и 20 деца на възраст 15-18 години”.

Димитър Петков е един от работещите в чайната. От 11 до 18-годишна възраст той и брат му живеят в дом за сираци. Сега Митко учи безплатно в Икономическия университет и живее на общежитие. Мечтае да стане брокер на недвижими имоти в САЩ.

„Около година и нещо бяхме на улицата. И на малкото щяхме да се зарадваме. Просто да имаме покрив над главата си... Тук е добре. Никой не ти крещи, никой не ти вика. Всички се държат много мило с теб” – споделя Митко.