Как да избегнем стреса около коледните празници

Съветите на американския социолог и експерт по щастие Кристин Картър

Как да избегнем стреса около коледните празници

Реклама

Българите харчим една четвърт от месечния си доход за коледни подаръци. В Германия всеки отделя средно по 200 евро, за да зарадва близките си, а в САЩ човек може да се раздели с 1000 долара по време на коледното пазаруване. Наближи ли 25 декември, се втурваме по магазините в търсене на перфектните подаръци за любимите хора. Трескавата подготовка за Рождество Христово може лесно да се превърне от приятно занимание в повод за тревога и разочарования. Американската социоложка д-р Кристин Картър от Калифорнийския университет Бъркли от години се занимава с изследване на щастието. Майка на четирима тийнейджъри, тя съветва как да прекараме една Коледа без излишен стрес.

Д-р Кристин Картър, социолог и специалист по щастие:
Добре е да започнем подготовката за празниците отрано. Най-малкото трябва да сме решили какво ще правим и след това да сме си определили точно кога ще свършим различните задачи. Много е стресиращо, ако просто напишем дълъг списък с неща, които ни се иска да направим, но не сме сигурни дали ще имаме време за всички тях. Ако вместо това направим списък с нещата, които искаме да направим за празника, и за всяко едно от тях определим точна дата от календара, тогава ще сме по-спокойни, че времето ще ни стигне. Ако сме си казали например, че на 12 декември ще се занимаме с коледната украса, то дотогава няма да се притесняваме за това и няма да се напрягаме излишно.

Може в главите ни да си представяме перфектната Коледа, но реалността обикновено е много по-сурова, тя никога не съвпада с очакванията и фантазиите ни. Хубаво е във всеки един момент от празника да си мислим какво обичаме в точно този момент. Важно е да можем да открием радостта от всяко нещо. Може нещата да са се провалили жестоко, но винаги ги има смешните моменти. Има я и добротата на хората, които са ни помогнали да оправим бъркотията.

Най-важното нещо по време на коледните празници е дa общуваме с хора лице в лице. Да се видим с приятели, със семейството, и да имаме възможността да установим по-дълбока връзка с тях. Да се интересуваме от тях, да се постараем да разговаряме с всеки един. Вместо на големи партита по това време на годината е по-подходящо да предпочетем събиранията в по-тесен кръг, така че да можем наистина да се свържем с хората и да общуваме пълноценно.